Кристиан Вигенин: Позицията на България по темата за РСМ остава непроменена

15.12.2021 г.

„Искам отново да подчертая, че позицията на България не е променена по темата за Република Северна Македония.“ Това заяви заместник-председателят на БСП и заместник-председател на Народното събрание Кристиан Вигенин от Народното събрание като допълни: „Вчера Министерството на външните работи официално при участието в Съвета “Общи въпроси“ потвърди тази позиция. Тя е залегнала в коалиционното споразумение. Там също е записано, че ще се поддържа широко съгласие в България по този въпрос.“

По думите на социалиста начинът, по който е цитирано интервюто на Кирил Петков пред “Файненшъл таймс“ в  българските медии не е това, което е в оригиналния текст.

„Българската позиция остава единна. Тя е тази, която е потвърдена с решение на Народното събрание. В нашето споразумение пише, че тази позиция остава, но тя ще бъде надградена с идеи за нови съвместни комисии, за сътрудничество в отделни сфери. Това може би е новото, което е имал предвид г-н Петков в своята позиция“, коментира Кристиан Вигенин.

„Това е хубава инициатива да се търси по-широко сътрудничество, но докато Република Северна Македония не изпълни ангажиментите си и исканията от българска страна, нова позиция по тези въпроси не може да има и засега България не може да даде съгласие за старт на преговорите“, каза още социалистът.

Вигенин обясни, че ангажиментът на Република Северна Македония стои и когато става въпрос за нови идеи, преди всичко от тях се очаква да изпълнят това, което вече е поставено от българска страна.