Корнелия Нинова: Участваме в кабинета като гарант за социална справедливост и за грижа за хората

Изявление на лидера на БСП Корнелия Нинова

Уважаеми г-н президент на Република България,

Уважаеми г-н министър-председател,

Уважаеми г-жо вицепрезидент,

Уважаеми дами и господа министри,

Уважаеми дами и господа народни представители,

Ваши Превъзходителства,

Представители на вероизповеданията в България,

Уважаеми представители на съдебната власт,

Уважаеми български граждани,

Водени от разбирането, че България в момента е изправена поне пред 3 кризи, от разбирането, че имате нужда от подкрепата на държавата, от  стабилност в България и от сигурност във вашите семейства, БСП се включи активно в преговорите за съставяне на редовно правителство и стабилно мнозинство в парламента, които да започнат истинската промяна на досегашния модел на управление. Ние разбираме участието си в това правителство като продължение на непрекъснатите ни 5-годишни усилия за промяна на модела на управление на ГЕРБ.

Г-н Митов,

След като 5 години ни прекарахте през огън и вода, и издържахме като опозиция, и не се предадохме, и не се продадохме, днес с нищо не можете да ни изненадате и да ни уплашите. Ние сме чували много по-страшни думи за БСП от това място през тези 5 години. Помните ли, че като управляващи и държащи цялата власт в България, оттук един ден решихте, че трябва да ни изпратите в Сибир. Така че днес, с нови и по-слаби определения, няма как да засегнете българските социалисти.

Искам да поздравя г-н Петков и г-н Василев персонално за усилията, които положиха в последните седмици. Познавате ме, не съм от хората, които отправят напразни комплименти. Двамата положиха усилия, търпение и разум, за да съберат 4 партии с различни програми, идеология и предложения.

Благодаря на другите коалиционни партньори, че се вслушаха в нас не само защото имаме повече опит и политически парламентарен, а приеха необходимостите на деня, на следващите 100 дни, на следващите 4, а защо не и повече години за България и за българския народ.

Ние приемаме участието си в този кабинет като гарант за социална справедливост в България, като гарант за социална политика, като гарант за грижа за хората. Това, което ви казвам е факт и е записано в споразумението на бъдещото управление.

Предизвикана от това, което чух в залата, ще кажа, че българските деца и младите семейства са защитени. Най-накрая след 5-годишни усилия на „БСП за България“ те ще бъдат гарантирани с безплатни детски градини и ясли. Най-накрая децата до 14 години ще имат безплатни лекарства. Младите родители, които ще останат да си гледат децата вкъщи заради COVID-пандемията ще бъдат гарантирани с една заплата. За работещите и за работниците отново след 5 години усилия, които вие от ГЕРБ не одобрихте и не приехте, ще има разумно и аргументирано повишаване на минималната работна заплата според обективни показатели. Няма как това да не се отрази и на другите заплати в България. Най-накрая след толкова битки сме щастливи да кажем, че няма да има пенсионер под прага на бедност. Всички ще мислим разумно за нов модел на преизчисляване на пенсиите в близките месеци.

Не може всичко да стане веднага, но важното е, че имаме воля да го започнем и да го направим. Най-накрая доживяхме да бъде записано в споразумение, което вярвам, че ще изпълним, защото виждам воля, че за българската култура ще има 1% от БВП, а за образование 5%. Нашето голямо желание да ядем чиста българска храна ще стане. Решихме държавата да стимулира българските плодове и зеленчуци, мляко и месо, и да намалим вноса на външна продукция за сметка на българското земеделие.

Мога да продължа така по цялата програма от 110 страници, но бих искала да обобщя с едно изречение: Нашата цел - да имаме здрав и образован български народ, който работи и изкарва високи заплати и пенсии, ходи по чистата българска земя, яде чиста българска храна, диша чист въздух е напът да се сбъдне. Нашата цел – българинът да има достъп до здравеопазване и да не му се налага да плаща безумни пари, които няма и да умира по пътищата, и по стълбите на болниците, е напът да се сбъдне. Нашата цел – децата не просто да трупат количество, а да трупат качество на образование, и българското образование да е обвързано с българската икономика го пише в този документ. Да, българските фирми ще имат български работници, а българските деца и студенти ще работят в тези фирми и ще остават в България. Е, малко ли е това, за да се съгласи „БСП за България” да участва в такъв кабинет?!

Но ние не забравяме другата си голяма цел и битки от пет години – промяната на модела. В стремежа си да осигурим друго бъдеще и на децата си, и на народа си нито за момент няма да забравим промяната на модела. И затова вместо еднолична власт ще дадем всичко от себе да има институции в България, които вземат решенията. Които взаимно се уважават и уважават общия конституционен принцип за разделение на властите. Вместо задкулисие ще има прозрачност. Вместо лични връзки, шуробаджанащина и калинки ще има ред и правила еднакви за всички. И който не спазва този ред и правила - ще има справедливост. А това означава всеки да носи отговорност, ако е пристъпил закона.

Уважаеми народни представители,

Обръщам се към тези от вас, които ще останете в залата, тези от нас, които ще влязат в нашата група нови депутати. За да стане всичко това, то трябва да започне тук. Във вашите ръце е истинската промяна. Защото порочният модел на управление е заложен в законите от ПП ГЕРБ години наред. Какво от това, че ние сме записали, че ще променим корупцията в пътищата, ако тук, в тази зала, не премахнете текста за „ин хаус” поръчките. Как ще постигнем всеки българин да има достъп до здравеопазване, ако вие тук не промените Закона за лечебните заведения?! Или как нашите пенсионери най-накрая ще видят преизчисляване на пенсиите, ако вие тук не промените Кодекса за социално осигуряване?!

Ако ни изберете - ние си знаем мястото. Изпълнителната власт, Министерският съвет, който ще изберете, знаем, че трябва да дойдем да ви убеждаваме да приемете закони, ние да изпълняваме и да идваме да се отчитаме при вас. Разчитаме на разбирането ви, защото България е изправена пред изключителни трудности. Българският народ чака нашата подкрепа. Чакат ни зимните месеци и първите ни усилия за преодоляване на кризите. Но ни чака и перспективата – Планът за възстановяване и устойчивост, оперативните програми, дълбоките реформи във всички сектори на българския живот.

Ние, представителите на „БСП за България” в правителството, ще дадем всичко от себе си това, за което ви говорих, да стане факт. Това, което сте чули от нас както опозиция на ГЕРБ, да стане реалност в управлението на България.

На добър час!