Нужен е силен граждански контрол върху употребата на СРС-та

Коалиция за България предлага промени в Закона за специалните разузнавателни средства   Нужни са законодателни промени, които да гарантират баланса между сигурността, борбата срещу престъпността и правата на гражданите

Коалиция за България предлага промени в Закона за специалните разузнавателни средства

 

Нужни са законодателни промени, които да гарантират баланса между сигурността, борбата срещу престъпността и правата на гражданите. Това заяви председателят на ПГКБ Сергей Станишев при представянето на законопроекта на Коалиция за България за промени в Закона за специализираните разузнавателни средства. Станишев мотивира предложенията на левицата с кризата в системата за сигурност и превръщането на СРС-тата в причина за сериозни скандали, които тресат държавата. „Непосредственият ръководител на тази система е Цветан Цветанов. Продължаваме да настояваме за неговата оставка", заяви Станишев.

Председателят на ПГКБ напомни стряскащите заключения на парламентарната подкомисия за контрол на СРС. Станишев изтъкна, че за две години употребата на СРС-та се е увеличила 300%, въпреки ниската им ефективност. От срещите на ръководството на Коалиция за България с ДАНС и прокуратурата става ясно, че СРС-та не се унищожават и могат да се ползват за други нужди. На този фон, според Станишев,  управляващите се опитват да внушат, че проблем няма и искат да „замотаят нещата". Председателят на ПГКБ определи като арогантно искането за още 31млн.лв., за да се контролират тези, които подслушват.

В своя законопроект Коалиция за България предлага да се засили контролът на всички етапи на използване на СРС-та и да се протоколират действията на всеки етап. От левицата са категорични, че трябва да има много ясни мотиви защо се иска СРС. Предлага се не наблюдаващите прокурори, а административният им ръководител да иска прилагане на СРС. Друго предложение е съдиите да имат право да получат допълнителна информация, преди да дадат разрешение за прилагане на СРС. Според социалистите, Специализираният съд не трябва да има право да разрешава СРС-та. Михаил Миков отбеляза, че е важно да се изясни въпросът с компетентността. „Като има отказ на окръжния съдия, да се обжалва пред апелативния, а не да се обикаля страната и да се търси подходящ съдия, който да приеме включително и не особено аргументирани искания", обясни Миков. От Коалиция за България предлагат мерки за по- голяма системност на съдържанието на СРС-тата, така че да има обективност и пълнота на информацията. От левицата смятат, че е необходимо да има  регистър на разрешените и унищожените СРС-та. Социалистите са категорични, че трябва да има силен граждански контрол върху употребата им. В тази връзка се предлага да се създаде Обществен съвет за наблюдение на процедурите по съхраняване и унищожаване на придобитата чрез подслушване информация. Съветът ще бъде към правосъдния министър. В него ще участват седем души- представители на омбудсмана, Висшия адвокатски съвет, Съюза на българските журналисти и представители на правозащитни организации. Съветът ще има право да сезира прокуратурата при нарушени граждански права.  По законопроекта Коалиция за България ще инициира поредица от консултации с НПО и политическите сили.