Тотю Младенов да подава оставка, ако не вземе мерки за доходите на хората

Директните плащания към земеделските производители все още не са разплатени   Ако в петък министър Тотю Младенов, не представи в парламента мерки за увеличаване на доходите, по- добре да си подаде оставката и да не мъчи себе си и хората повече

Директните плащания към земеделските производители все още не са разплатени

 

Ако в петък министър Тотю Младенов, не представи в парламента мерки за увеличаване на доходите, по- добре да си подаде оставката и да не мъчи себе си и хората повече. Това заяви депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова в Народното събрание. Тя се позова да тревожни данни на НСИ, според които само за месец януари има драстичен ръст на цените на основните хранителни стоки и тази тенденция ще продължи. Нинова изтъкна, че над 40% от доходите на хората отиват само за основни храни и призова правителството да индексира пенсиите и заплатите.

Корнелия Нинова изрази несъгласие с оправданието на управляващите за ръста на цените с международното положение. Тя се позова да данни на Световната организация за храните, според които ръстът на храните, които произхождат от зърнени култури, е 3% за януари. В България обаче ръстът е 8,3%. „Причина е сбърканата политика на правителството към производството на български храни и към земеделските производители", заяви депутатът от левицата. Нинова изрази възмущението си от отказа на управляващите да се занимават с темата. Тя припомни, че по- рано днес предложението на левицата да бъде изслушан земеделския министър в парламента беше отхвърлено. „Това показва, че управляващите не обръщат внимание на тази тема. Трябва да разберат, че хората не ядат СРС-та и асфалт от магистрали", заяви Корнелия Нинова.

Меглена Плугчиева изтъкна, че директните плащания към земеделските производители все още не са разплатени. „Където и да минете в страната, ще чуете от хората, че те не са в състояние в момента да се готвят за новата производствена година и за сеитбата", отбеляза депутатът. По думите й, в животновъдството ситуацията е също изключително тежка - хората колят останалите им животни, защото и до момента националните доплащания не са направени.

Плугчиева настоя Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) незабавно да бъде разгледана в парламента. По думите й, управляващите дължат отговор на въпроса какви мерки са предвидени, за да се намалят щетите от управлението на Калина Илиева в ДФ „Земеделие". Плугчиева изтъкна, че липсва информация какво всъщност се променя във Фонда, както и има ли отговор от ЕК за прехвърлянето на средства от едни в други мерки. Не е ясно и какво се случва с т.нар. типови проекти за малките стопани. Меглена Плугчиева отбеляза, че  към началото на февруари има 6% усвояемост по ПРСР, а остават само три години до края на бюджетния период. Депутатът от левицата поиска да знае как останалите 94% ще бъдат използвани и ще стигнат ли по предназначение до хората. Плугчиева изрази тревогата си от прогнозата в доклада на Института към БАН, според която до 2060г. българското село ще загине.