БСП обясниха защо не подкрепят Бюджет 2011 на Община Габрово

Новоприетият бюджет на Община Габрово коментираха на пресконференция днес председателят на местната структура на БСП Николай Григоров и водачът на  групата съветници  проф

Новоприетият бюджет на Община Габрово коментираха на пресконференция днес председателят на местната структура на БСП Николай Григоров и водачът на  групата съветници  проф.Николай Данчев.  Пред журналистите те обясниха причините поради, които червените парламентаристи в Общинки съвет - Габрово не подкрепиха предложения им проект за Бюджет 2011.„Аз съм много притеснен и разтревожен от това, което се обсъди и прие като основен документ в политиката на общината. Обсъждането на бюджета беше само между членове на групата на левицата. От дясно и от центъра нагласата им беше да подкрепят проекта, който им е предложен",  заяви проф. Данчев. Той изрази своето притеснение, че според заложените цифри през тази година  спадат приходите на общината - общата сума, която влиза в общината намалява с 2.5 %.  Според него това отново е бюджет не само на  материалната но и духовната нищета. „В Габрово се установи едно статукво на ниски заплати, масово напускане на  града от   млади семейства,  тотален срив  в социалната  и културната сфера. Спокойно мога да определя този бюджет като „поразяваща" мизерия за град Габрово.",  завърши иказването си Николай Данчев.

Своите съмнения и притеснения относно основния финансов документ на Общината изрази и местният червен лидер Николай Григоров. Според него е видно, че приходната част на бюджета няма да бъде изпълнена в частта за получени средства от такси. „Тази година - парите от местни данъци са подценени, а парите от събирането на такси и най-вече от такса смет са завишени и няма да бъдат изпълнени. Продажбата на общинско имущество: 2009г. планирани 5 милиона, 2010г. 2 милиона, 2011г. 650 хиляди. Ако 650 000 лева е приходната част, която се очаква от продажба на общинско имущество, значи че някой не планира добре.", заяви Григоров. Според него Бюджет 2011 показва тотален провал в приходите от концесии.Крайно недостатъчни са и парите за публично-частни партньорства, които са 20 000 лева. Той припомни, че преди 4 години ГЕРБ дойде с обещанието да концесионира много обекти, но до сега резултатът е нулев. „С две думи аз не считам, че приходната част ще бъде изпълнена в частта за пореден път за местните приходи или вероятно ще бъде нагодена както до сега ставаше, според движението на местните приходи.", коментира червеният лидер.