Корнелия Нинова: За нас най-важна е грижата за хората в трудните зимни месеци

Дек 06, 2021 Новини БСП 0 952

Веднага трябва да започнем работа по бюджета за 2022 г.

„Ние разбираме отговорността на момента – отговорността, която се очаква от нас. Много пъти сме заявявали, че  България се нуждае от редовно правителство и работещ парламент.” Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на консултациите при президента на България Румен Радев за съставяне на кабинет.

Нинова каза още:

„Положихме усилия и в проведените досега разговори в експертните групи, и в продължаващите политически разговори между бъдещите коалиционни партньори. Дадохме своята експертиза, своята воля за промени. Разделихме своята работа в две части: спешни мерки, които веднага трябва да се предприемат, с оглед трите кризи, които връхлетяха България – икономическа, социална и здравна, и дългосрочната ни визия за промяна на досегашния модел на управление и за дълбоки реформи в различни сектори. Разговорите ни продължават и до момента. Ще положим докрай усилия да има редовен кабинет и работещ парламент.

За нас най-важно е да започнем веднага работа по приемане на бюджета. За нас най-важна е грижата за хората и да не ги оставяме в зимните месеци в трудна ситуация. Да гарантираме компенсаторни мерки за увеличените цени. Да направим всичко възможно от 1 януари да не се вдига цената на тока за битовите потребители. Да се подпомогне икономиката. Да се стабилизира здравната система. Всичко това и разговорите, които водихме по секторни политики, трябва да намерят своето изражение в една бюджетна политика, както за Бюджет 2022, така и в 3-годишната прогнозна рамка. Тъй като в този бюджет ще заложим спешните мерки, но вероятно и по-дългосрочните, които касаят дълбоките реформи в системите. Те ще изискват време, но ние отсега трябва да ги предвидим с коалиционните партньори – да имаме една ясна, предвидима и обща визия за промени.

Нашата визия по отношение на промяната в съдебната система не е променена.  Проблемът е системен и да, независимо от това как се казва главният прокурор, би трябвало да се наложи съдебен контрол върху онези актове на главния прокурор, които в момента не подлежат на контрол, да се закрият Специализираният съд и Специализираната прокуратура, да се промени  КПКОНПИ. Това са наши стари предложения, така че ние сме ясни и последователни във волята си за промяна в съдебната система, която да доведе до справедливо правосъдие.

Но ние държим и на други сериозни реформи, за които имаме уверение от коалиционните партньори, че ще започнем работа по тях. По здравния модел, по пенсионния модел и търсене на вариант за преизчисляване на пенсиите, борбата с бедността и повишаването на доходите, промяна в образованието, която да води до качествено образование и неговото обвързване с икономиката. И редица други въпроси, по които Българската социалистическа партия сме последователни, както в петте години, в които бяхме в опозиция, вярвам и сега, като направим коалиционното правителство, вече да можем да реализираме част от тези наши дългосрочни политики и през изпълнителната власт.”