Секторът за сигурност в България е в криза

Фев 22, 2011 Новини БСП 0 1704

  От доклада на ЕК става ясно, че в България има проблеми с борбата срещу организираната престъпност и с прилагането и контрола на СРС-та     Темата, която ще се разглежда днес на заседанието на КСНС е показателна за размера на кризата в сектора за сигурност

 

От доклада на ЕК става ясно, че в България има проблеми с борбата срещу организираната престъпност и с прилагането и контрола на СРС-та  

 

Темата, която ще се разглежда днес на заседанието на КСНС е показателна за размера на кризата в сектора за сигурност. Това заяви членът на ИБ на НС на БСП и зам.-председател на ПГКБ Михаил Миков след заседание на ръководството на БСП. „Този съвет можеше да бъде малко по- добре подготвен", отбеляза Миков. По думите му, материалите за КСНС са били предоставени в последния момент, те са повърхностни и не дават възможност да се направи сериозен анализ на проблема. Според Миков, от материалите личи липса на координация между ресорните министерствата за проблемите с контрабандата, сигурността, ползването на СРС-та и нарушаването на граждански права. Депутатът добави, че от една страна контрабандата ощетява държавния бюджет. От друга - огромен ресурс отива в черния сектор, който може да оказва натиск върху икономиката и да влияе върху политиката, особено в изборна година. „По този въпрос липсва и думичка в представените материали", отбеляза Миков.

Социалистите са категорични, че е неприемливо вътрешният министър да оглавява предизборния щаб на ГЕРБ. Михаил Миков обяви, че БСП ще потърси съдействие на представители на ЕП, за да се осигурят наблюдатели от ПАСЕ и ОССЕ на предстоящите избори. „Полицейщината и управлението чрез СРС-та крие рискове за развитието на България", предупреди зам.-председателят на ПГКБ.  

Михаил Миков определи БОРКОР като имитационно пиар действие. „То е част от целия хаос, който се случва в сектора за вътрешна сигурност на страната", заяви Миков. По думите му, в публичното пространство се пуска нещо с цветисто име, без обаче да е ясно какви са неговите функции, правомощия и как ще взаимодейства с останалите институции. Миков определи като смешни и голословни обвиненията на Цветан Цветанов по адрес на БСП. „Загледан в огледалото за обратно виждане, той пропуска перспективите за България", коментира депутатът.

„Учудващо е отсъствието на външния министър по темата Шенген", коментира още Миков. По думите му липсва цялостна визия на правителството по тази стратегическа за страната ни цел. „Шенген е нещо повече от технически мерки", напомни на управляващите Миков. Той предупреди, че има риск от втори извънреден механизъм по Шенген за България, подобно на механизма по правосъдие и вътрешни работи.

Евродепутатът Кристиан Вигенин отбеляза, че БСП не споделя бодряческите изявления на правителството за междинния доклад на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка. По думите му, докладът не дава основание да се смята, че през следващата година механизмът ще бъде прекратен. Вигенин посъветва управляващите да четат внимателно доклада, а не на принципа - „чуя ли  „Congratulations, Borisov!", нататък не слушам". Евродепутатът изтъкна, че от доклада става ясно, че в Комисията има съмнения за реформаторския устрем на правителството. Вигенин изтъкна, че липсва положителна оценка за специализирания съд, за първи път се подчертава, че има нужда от реформа и в полицията. Става ясно, че има проблеми с борбата срещу организираната престъпност и с прилагането и контрола на СРС-та. Вигенин изтъкна, че в ЕП има ясно изразено мнозинство, според което проблемите с подслушването в България са сериозни и дебатът по темата трябва да продължи.

Вигенин коментира ситуацията в Либия, като отбеляза, че правителството закъсня с плана за евакуиране на българските граждани и недооцени сигналите за предстоящи вълнения.

Членът на ИБ на НС на БСП Георги Кадиев заяви, че БСП категорично ще се противопостави срещу готвения пакт за финансова стабилност. „Това е ултра репресивна мярка към българската икономика", аргументира се Кадиев и обясни, че правителството трябва да има достатъчно възможност да реагира в различни ситуации. Според Кадиев, се случват вредни за икономиката неща. За пример той даде приетия закон, с който се въведоха 2 нови силни ограничения за бизнеса - едното е, че данъчни ревизии до 5 хиляди лева вече са необжалваеми, а второто е, че ако се прави ревизия по осигуровки, тя може да е ревизия по аналог. Според члена на ИБ, с подобен тип действия, минаващи извън вниманието на обществото и на бизнеса, се нарушават права. Кадиев отбеляза, че заради политиката на правителството, кризата в страната се задълбочава. „Ако в момента има силна антикризисна мярка в България, това са оставките на финансовия и на вътрешния министър", категоричен беше Кадиев.  

 

Пълния текст на пресконференцията може да изтеглите от тук >>>