Филип Попов, БСП: На преговорите се обединихме около ограничаване на правомощията на главния прокурор

29.11.2021 г.

„Това, което видях на преговорите е, че има много допирни точки между преговарящите. Надявам се да сме една крачка по-близо до редовен кабинет, защото той е необходимост за излизане на България от кризите.” Това заяви избраният за народен представител от „БСП за България” Филип Попов по радио „Фокус”.

„В центъра на реформите в правосъдната система трябва да бъдат поставени законните интереси и права на гражданите и на стопанските обекти. Около тази цел трябва да се изгради цялата съдебна реформа”, изтъкна Попов.

По неговите думи на преговорите на тема „Правосъдие” групата на БСП е предложила инструментариум, който да постигне тази цел по отношение на главния прокурор, Спецсъда и Спецпрокуратурата, КПКОНПИ.

„Предложихме промяна в Закона за съдебната власт в две насоки. Първо, промяна в чл. 139, който разширява конституционните правомощия на главния прокурор – да се ограничат неговите правомощия до тези, предвидени в Конституцията. Второ, възможност за обжалване на отказите за образуване на досъдебно производство по сигнал срещу главния прокурор, административни ръководители на прокуратурата или за полицейско насилие”, обобщи социалистът, добавяйки, че всички преговарящи са се обединили около тези предложения на левицата.

По отношение на конституционни промени Филип Попов изтъкна, че евентуална коалиция би разполагала с малко над 130 народни представители, което не е конституционно мнозинство и няма как да се променят текстове от Конституцията дори при съгласие между коалиционните партньори.