Явор Божанков, БСП: В момента повече от всякога трябва да се обединим и да направим стабилно управление

29.11.2021 г.

"Една от силните страни на БСП е социалната политика. Голяма част от нашите предложения са насочени точно натам - подкрепа за млади семейства, актуализация на пенсиите, подкрепа за малкия и среден бизнес в ценовата криза." Това коментира избраният за народен представител от "БСП за България" Явор Божанков в "Здравей, България" по Нова телевизия.

Божанков подчерта, че още не са се обсъждали имена на министри, но допусна, че е логично спечелилата изборите "Продължаваме промяната" да излъчи министър-председател.

"Трябва да има ясна коалиционна формула. Ако БСП, ИТН или ДБ излязат извън управлението, това означава само едно - кратък живот на парламента, нови избори и тотална социално-икономическа и политическа криза. Защото всеки коалиционен партньор трябва да поеме ясна политическа отговорност чрез пряко участие", обърна внимание той.

"Има една група в БСП, т.нар. вътрешна опозиция, която искаше оставката на Нинова и я получи. Но се оказа, че това не им стига. Те искат смяна на преговорния екип и бъдещият екип да се договаря не от някой друг, а от тях. Тук искам да успокоя българските граждани и социалистите, че нашата парламентарна група е монолитна. Тя застана твърдо зад Нинова и я избра за председател на парламентарната група. И не бих обсъждал тези вътрешни проблеми, ако участието на БСП в управлението на касаеше стабилността на цялата коалиция", коментира още Явор Божанков.

"Нашата парламентарна група ще бъде на висотата на своята отговорност. Ние след няколко дни ще положим клетва, която гласи, че трябва да се водим от интереса на българския народ. Интересът на българския народ е да има редовен кабинет и ние ще се погрижим такъв да има. И никакви вътрешни скандали няма да променят тази наша нагласа", категоричен бе той.

"В момента българските граждани изнемогват от цената на електроенергията, фирми затварят, хора са уволнени, производства приключват работа. На врата ни чука нов щам на коронавируса, който застрашава здравето ни, здравната система и икономиката на България. В момента повече от всякога трябва да се обединим, да направим стабилно управление и да започнем да решаваме кризите, защото те ще бъдат тежки", каза още Явор Божанков.