Корнелия Нинова: Удовлетворени сме, че голяма част от нашите предложения се приеха на преговорите

Държавата и хората имат нужда от редовно правителство. БСП ще бъде социалният фактор на бъдещото управление

 „Държавата и хората имат нужда от редовно правителство и работещ парламент. Длъжни сме да опитаме да намерим общите неща. Имаме обща цел – това е най-важното. Тя е в две посоки. Първо, едно редовно правителство и работещ парламент да преведат България и хората през кризите. Втората е да започне истинското разграждане на досегашния модел на управление, защото в предишните два кратки парламента не успяхме да свършим това.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „Денят започва“ по БНТ.

„В 18-те работни групи са уточнени въпроси, които са безспорни между всички партии, но има и въпроси, които са оставени за доуточняване. След това вече ще има и лидерски разговор по други въпроси. Чака ни поне седмица още работа по програмата и по уточняване на последни детайли“, обясни тя.

Нинова приветства начина, по който се проведоха преговорите – да се предава в реално време и всеки да  може да види какви позиции се заемат от различните партии. Според нея тонът на разговорите е бил позитивен, разумен, колегиален и взаимно уважителен.

„Уводвлетворени сме дотук, че много голяма част от нашите предложения се приемат. За децата се прие нашето предложение за безплатни детски градини и ясли, и безплатни лекарства за деца до 14 години. За младите семейства се прие въвеждане на семейно подоходно облагане. За работещите хора се прие увеличаване на минималната работна заплата, увеличаване на обезщетенията за безработица за тези, които останат без работа вследствие на кризата. За земеделци – преразпределение на субсидията в по-голямата си част към производство на български плодове и зеленчуци, отколкото сега както е за големите зърнопроизводители. По здравеопазването – болниците да не са търговски дружества. За образование се прие нашето предложение да се направи пълен преглед на учебниците, в тях да е отразена реалната история на България, да се учат българските класици и съдържанието на учебниците да е съобразено с физическото и психическото развитие на децата в съответните етапи от тяхното образование. Както да се намали броят на учебниците. Въпреки старта с много различия в началото в групата по енергетика, се стигна до съгласие да строим нова ядрена мощност. Ние искаме „Белене“, други колеги предлагат „Козлодуй“. Остана това да бъде преценено от експертите, кое от двете е по-изгодно за България“, обобщи Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП коментира нашумялата в медийното пространство среща с Кирил Петков и Асен Василев на „Позитано“ 20: „Абсолютно е нормално две партии, които преговарят за правителство, да се срещат. Нормално е и да се срещнат в централите на партиите. Щеше да е ненормално, ако се ходи някъде по хотели, офиси, хижи. Този ден преговорите продължиха до 22.30 ч., затова срещата беше по това време. Времето ни притиска за съставяне на правителство, ако трябва и денонощно ще работим.“

Тя обясни, че поводът на срещата е изказването, че до края на годината няма да се приеме бюджет. „Притеснени бяхме от това изказване и затова ги поканихме да дойдат на разговори. Както знаете, за да изпълним това, което финализирахме на работните групи, трябва да се запише в бюджета. Разбрахме се, че януари и февруари ще се работи с по 1/12 от бюджета от тази година. Че са гарантирани средства за преизчисляването на пенсиите и антикризисна добавка за пенсионерите. Че ще положим усилия от 1 януари КЕВР да не увеличава цените на тока. Бюджет ще приемем в първите месеци на следващата година, но в него ще бъдат записани някои от нещата, за които се разбрахме в работните групи. Срещата беше изключително полезна“, каза още Нинова.

Относно съдебната реформа, Нинова заяви, че  партиите са стигнали до извода, че нямат мнозинство за промени в Конституцията и трябва да започнат с реформи в законодателството, където е възможно – с промени в Закона за съдебната власт, закриване на Спецсъда и Спецпрокуратурата и ограничаване на правомощията на главния прокурор.

Корнелия Нинова обясни какво следва оттук нататък в партията, след като подаде оставка като председател – свикване на конгрес на 22 януари, който да констатира и приеме оставката и да се отвори процедура за нов пряк избор на председател. Нинова заяви, че все още не е решила дали ще се кандидатира отново за председател на БСП.

„Приемам намерението на Крум Зарков да се кандидатира за председател за нормално. Нека да има много кандидати, накрая ще решат членовете. Да, Крум е в някаква степен и мое откритие, защото аз в няколко мандата го предлагам за водач на листи и депутат, предложих го за член на Изпълнителното бюро, за мой заместник-председател в парламента дори и след като ми поиска оставката. Той самият обаче има проблем с партията предвид някои категорични решения като това за Истанбулската конвенция, а Крум е един от нейните привърженици. На него му предстои този разговор с партията, която е на 80% против конвенцията. С него нямаме развалени лични отношения, имаме принципни различия“, коментира още лидерът на БСП.

По нейните думи Истанбулската конвенция и джендър идеологията са червена линия за БСП, но трябва да се приемат закони в българското законодателство срещу домашното насилие и насилието над жени, които БСП вече е внасяла.

На финала на разговора Корнелия Нинова коментира изборните резултати на БСП и какво следва: „Това беше тежка загуба, която трябва да ни накара да проведем сериозни разговори вътре в партията и да ни даде старт за възстановяване и повишаване на резултата и доверието. Много пъти в историята на БСП е имало моменти и на спад, и на възход, но винаги сме се справяли. Мисля, че и сега ще е така. БСП отново ще е фактор на стабилност в България. В момента първата ни работа е да бъдем такъв фактор в управлението, че да изпълним всичко, което обещахме на хората и в това правителство да бъдем сериозният социален фактор на бъдещото управление.“