Георги Свиленски, БСП: Проблем с парите за пенсиите през януари няма да има

28.11.2021 г.

"След като приключиха разговорите по отделните сектори и след като бяха отделени приоритетите, по които има съгласие и по няколко, по които няма, проблемните теми предстои да бъдат обсъдени на лидерско ниво, вероятно в понеделник или вторник. След което предстои формиране на Народното събрание и уточняване на структурата на министерски съвет и хората, които ще изпълняват договорените политики." Това заяви  избраният за народен представител от "БСП за България" Георги Свиленски в предаването "Тази събота и неделя" по бТВ.

Той сподели своите добри впечателния от проведените преговори, като според него подходът разговорите да са открити и да се предават на живо е бил правилен и полезен за българските граждани. 

Свиленски обясни, че решение дали БСП ще участва в управлението предстои  да се вземе от Националния съвет на партията, след като одобри договорената програма, структурата на кабинета и персоналния състав. На въпрос за предложенията за министри от БСП Георги Свиленски отговори, че такива разговори още не са водени и предстои да бъдат обсъдени с бъдещите коалиционни партньори, като уточни, че левицата има подготвени експерти в много сектори.

По думите на Георги Свиленски срещата с "Продължаваме промяната" в централата на БСП е била да се уточни кога ще се приеме бюджета за 2022 г. "Процедурата ще започне през декември, вероятно самото приемане ще бъде през януари. Това няма да създаде проблем на държавата, тъй като първият месец ще се започне с 1/12 от бюджета за 2021 г., който беше актуализиран и в който са заложени парите за пенсиите и добавките за кризата. Проблем с пенсиите през януари месец няма да има", уточни той.

Социалистът коментира параметрите на бюджета за следващата година, уточнени на експертните разговори: "Дефицитът, който е договорен, е до 4% - в рамките на позволеното от ЕС. Ще бъдат осигурени всички средства както за социалните плащания, така и за бизнеса с оглед на ковид кризата. Данъците няма да бъдат вдигани. Ние имахме предложение за намаляване на ДДС на храните от малката потребителска кошница и на лекарствата, като за това предстои да се направи анализ на данъчната система, но за следващата година остават същите."