Проф. Михайлов, БСП: Болниците в труднодостъпните региони да са защитени

Nov 26, 2021 Новини БСП 0 549

26.11.2021 г.

„Приоритет за БСП е болниците в труднодостъпните региони да са „защитени заведения“. Това заяви в ефира на Евроком избраният за народен представител от „БСП за България“ проф. Георги Михайлов.

Сред краткосрочните предложения за справяне с COVID -кризата той посочи ускоряване и повишаване на процента на ваксинираните в страната;  реално да се разделят потоците от пациенти; да се вземат всички организационни мерки за укрепване на здравната система. 

Като предложения, които да залегнат в бюджета Михайлов посочи - финансово стабилизиране на болниците в труднодостъпните региони и превръщането им в „защитени заведения“; засилване на финансирането на направленията за превенция и контрол на инфекциозните и социално значими заболявания; намаляване на ДДС за лекарствата на 9%, както и безплатни лекарства за деца до 14 години.

По думите на проф. Михайлов има 2 важни въпроса от стратегическо значение. На първо място той посочи управлението и финансирането на здравната система.

Според него начинът, по който са поставени сега болниците – търговски дружества и клинични пътеки, а пациентът да е изтласкан в периферията, е грешен. „Трябва да се извърши адекватна оценка на труда на медицинските специалисти за всички видове медицински дейности, на чиято база да бъде създадена национална рамка за достойно заплащане“, обясни проф. Михайлов.

На второ място той посочи грижата за кадрите и това младите специалисти да не напускат България - системата ни за специализации да бъде уеднаквена с тази на държавите от ЕС; да бъдат създадени целеви стипендии в световноизвестни центрове за български специалисти, които след това да се върнат да работят у нас.

Не на последно място проф. Георги Михайлов изтъкна нуждата от модернизация на сектор „Майчинство и детство“ и решаването на проблема с липсата на национална детска болница.