Димитър Данчев: БСП защитава левите идеи и прави предложения в защита на социалните интереси на българите

Nov 26, 2021 Новини БСП 0 505

26.11.2021 г.

"Избирателите отредиха на БСП ролята на единствена лява партия в 47-то НС. Ние защитаваме левите идеи и правим предложения, с които да защитим социалните интереси на българските граждани". Това заяви в ефира на БНТ Димитър Данчев, член а НС на БСП. Той обясни, че в преговорите се търси здрава основа, която да намери единението около онези цели и приоритети, които имат значение за българските граждани. Социалистът коментира, че има нужда от много компромиси, за да се постигне това, но БСП има свои приоритети, на които ще държи - присъединяване на Република Северна Македония към ЕС при уважение към българската история и култура; уважение на решението на КС по отношение на Истанбулската конвенция; социално ориентирана икономика.

Като други приоритети, които левицата е изложила по време на преговорите, Данчев посочи подпомагане на най-бедните с 200 kWh енергия за първите три месеца от страна на държавата и намаляване на ДДС за крайните потребители на енергия от 20 на 9%. Той заяви, че за една част от мерките БСП е получила подкрепа, а за други предстои да се водят допълнителни разговори.

 По думите му БСП продължава да отстоява мерките, които е защитавала и в 45-то и в 46-то НС за продължаване на мерките "60/40" и "80/20". "Ще търсим по-голямо фокусиране най-вече върху запазването на работни места", допълни той.

Димитър Данчев подчерта, че БСП е против приватизацията на ключови активи за България. "На първо място се обявихме за не-приватизация на Българската банка за развитие, както и срещу евентуалното отдаване на концесия на българските пътища", каза още той.

Данчев обясни, че ключов елемент за решаването на проблемите в здравната система е болниците да не са със статут на търговски дружества. "Колкото по-бързо се започне работа в тази посока, толкова по-скоро ще имаме една по-добра и ориентирана към здравето на българските граждани здравна система", заяви социалистът. Той обясни, че по време на преговорите на тема "Електронно управление" БСП е предложила създаването на нов електронен здравен регистър, който да включва електронна здравна карта и електронно досие.