Явор Божанков, БСП: Важно е партньорите в бъдещото управление да са стабилни

23.11.2021 г.

„Изразявам своите съболезнования, днес е черен ден за нашата страна. Трябва да има качествена инфраструктура и да се наложат такива ред и правила в държавата, че да бъдат ограничени подобни трагедии“.  Това заяви в ефира на БНР избраният за народен представител от  „БСП за България“ Явор Божанков по повод инцидента на АМ „Струма“.

Помолен да коментира започващите днес преговори с „Продължаваме промяната“  той заяви, че те показват един различен начин на работа – разговор който е прозрачен, публичен, по политики на експертно ниво и чак тогава разговори за постове. „Това е правилният подход за съставяне на коалиционно управление“, заяви социалистът.

Божанков подчерта, че ситуацията е тежка – няколко паралелни кризи, инфлация и силна опозиция в лицето на ГЕРБ и ДПС.  „Трудно е да се състави управление в тази обстановка. Важно е самите партньори да бъдат стабилни“, коментира той. Явор Божанков отправи призив и към другите партии, участващи в преговори с „Продължаваме промяната“ да бъдат отговорни и да не се изпращат разнопосочни сигнали. „Чакат ни огромни предизвикателства. Лесно е да излезеш от отговорност и да кажеш „Аз ще подкрепям, но няма да вляза да участвам“ за да не носиш негатива. Ситуацията изисква бързи и разумни действия дори и с риска да се носи този негатив“, категоричен бе социалистът.

 По думите му българските гласоподаватели  са дали мандат с ясно послание да се състави правителство без ГЕРБ и ДПС, да се управлява прозрачно, да се поведе битка с корупцията и да се овладеят кризите, които тресат страната. „Два провала на две поредни събрания трябва да са вразумили всички политически сили, които видяха до какво води бягането от отговорност“, припомни той.

Според него започващите днес преговори с експерти и народни представители от всяка партия целят да се състави детайлно коалиционно споразумение и едва след това да се обсъждат имената. Той подчерта, че предстои приемане на държавен бюджет, където се изисква мнозинство и обща визия - как да се облекчат домакинствата за високата цена на тока, как да се помогне и на бизнеса. Мнението на Божанков е, че е добре възможно най-бързо да се проведат преговорите и да се стигне до сформиране на редовен кабинет. „Сроковете, с които разполагаме са кратки, а кризите, които трябва да се решат, включително с приемането на бюджета, са много“, заключи Явор Божанков.