Ирена Анастасова, БСП: Преговорните екипи за правителство са готови. Утре започваме

БСП ще води преговорите за съставяне на кабинет диалогично и конструктивно

„Победата на Румен Радев е победа и за БСП. Той е нашият президент, беше издигнат от нас за първия му мандат и подкрепен за втория.“ Това заяви зам.-председателят на БСП Ирена Анастасова в ефира на БНТ и поздрави Румен Радев и Илияна Йотова за победата.

В предаването “Денят започва“ тя припомни, че Корнелия Нинова е човекът, който предложи и благодарение на когото левицата избра Румен Радев за президент. „Тези хора, които сега се опитват да говорят други неща и да разбиват БСП отвътре, бяха хората, които изключително трудно приеха Радев за кандидат на БСП“, обясни Анастасова.

По думите й във всички тези години БСП, под ръководството на Корнелия Нинова и парламентарната група на БСП, е защитавала всяка политика на Румен Радев и допълни: „Неговите политики в парламента се изразяват чрез ветото, което той налага върху законопроекти, които смята, че са или в разрез с Конституцията, или в разрез с интересите на българските граждани.“

Ирена Анастасова смята, че мнозинството във вътрешната опозиция в партията  има изгода да не бъде съставено правителство и не желаят БСП да отстоява позициите в предстоящите преговори и да прояви разум и воля, така че да има работещо правителство.  

Според нея в момента пред левицата има много важна задача - „Националният съвет излъчи контактна група за преговори за съставяне на правителство и одобри параметрите за тези преговори. Предварителните разговори вървят много добре, в синхрон. Ние сме подготвили нашите екипи по сфери, разговорите започват във вторник, обнадеждени сме и предстои да водим този диалог.“ Тя бе категорична, че не са водени разговори за имена и постове.

БСП ще води преговорите за съставяне на кабинет диалогично и конструктивно - така, както са направили и при преговорите с партиите в 46-то Народно събрание. „Ние сме разумни хора, хора с мисъл най-напред за България и след това за партийните интереси. На преден план са интересите на хората“, категорична бе тя.

По думите й в политиката има принципи, които са залегнали в платформата и всички документи на левицата, и Корнелия Нинова не може да бъде обвинена, че не се води от Устава на партията, от програмните й документи и в частност от предизборната програма. Анастасова обясни, че предстои пряк избор за председател, но ръководството в момента според Устава на партията е легитимно. „Това ръководство на партията е показало, че застава най-напред зад принципи и че постовете са най-малкото, което ги интересува“, каза още Ирена Анастасова.