Румен Гечев, БСП: Успехът на всяка българска президентска двойка е успех и за страната

По-трудното тепърва предстои - да се справим със сериозните предизвикателства пред нас

„Разликата на балотажа е смазваща, тя е доста необикновена и положителна за двойката Радев-Йотова. Това се дължи на много партии, но нека да припомним, че г-н Радев излезе на българската политическа сцена като избор на Българската социалистическа партия.“ Това заяви проф. Румен Гечев, член на Националния съвет на БСП в ефира на БТВ като допълни, че успехът на всяка българска президентска двойка е успех и за страната.

В предаването “Тази сутрин“ той обясни, че в резултат на преконфигурацията на политическата среда в България има нова партия, която свали ГЕРБ от власт. „Това беше целта на БСП от много години и тя беше постигната. БСП има по-малко депутати, но стратегически без нас не може да бъде сформирано правителство, тоест БСП ще бъде най-вероятно и във властта“, каза още той и допълни, че по-трудното тепърва предстои, тъй като трябва да се справят със сериозните предизвикателства, които са пред нас.

По думите на Румен Гечев исканията на левицата са много ясни и са записани  в предизборната й програма. „Ние предложихме краткосрочна Програма за първите 100 дни от управлението на правителството, която при предварителните разговори е била посрещната положително от потенциалните ни партньори. Предлагаме още компенсации на семействата с ниски доходи и възможността първите 200 киловатчаса електроенергия да им бъдат платени от българската държава“, посочи проф. Гечев част от предложенията на левицата и добави, че помощта за българския бизнес трябва да е така, както помагат правителствата в Европейския съюз.

Според социалиста хоризонтът на коалиционния кабинет ще зависи от това доколко  ефективно ще изпълнява програмата, която ще бъде приета, както и от волята на народа, а участието на всяка една от “партиите на промяната“ е критично важна. „В продължение на много години Българската социалистическа партия категорично и твърдо защитаваше обществения интерес в парламента. Затова е напълно естествено да сме “партия на промяната“, каза още той.