Сергей Станишев: Работим упорито всеки ден, за да осъществим необходимите промени за модернизирането на България

Докладът на ЕК откроява усилията и резултатите, постигнати от българските институции             България е на прав път и в това няма никакво съмнение, заяви премиерът Сергей Станишев в изявление по подов доклада на Европейската комисия (ЕК) по Механизма за наблюдение и сътрудничество в областта на правосъдието и вътрешните работи (ПВР)

Докладът на ЕК откроява усилията и резултатите, постигнати от българските институции

 

          България е на прав път и в това няма никакво съмнение, заяви премиерът Сергей Станишев в изявление по подов доклада на Европейската комисия (ЕК) по Механизма за наблюдение и сътрудничество в областта на правосъдието и вътрешните работи (ПВР). Според него документът ясно откроява усилията и резултатите, постигнати от отговорните български институции и дава окуражителен сигнал към българската администрация и държава да се продължи по този път. Правителството е твърдо и безрезервно решено да запази темпа на реформите. И искам много ясно да заявя – няма да отстъпим и няма да се върнем назад, категоричен беше министър-председателят Сергей Станишев.

В основата на добрите резултати, признати и от ЕК, е общото, координирано, отговорно и ангажирано усилие на всички български институции, каза още премиерът. И мога открито и категорично да заявя, допълни той, че ще постигнем още резултати, защото това е най-важният измерител на усилията на българската държава.   

Министър-председателят посочи, че в доклада на ЕК са очертани и проблемите, върху които трябва да концентрираме вниманието си и не случайно те съвпадат с направените вътрешни оценки. През последните шест месеца институциите ни работят в тясно взаимодействие с Комисията и компетентните европейски служби, като е установено откровено и ангажирано сътрудничество. То е от ключово значение за общия успех и трябва да се засили и структурира на място в София, за да се справяме още по-ефективно с установените недостатъци и да постигаме по-бързо желаните от всички в България резултати. 

България, българското правителство, българските институции през последните месеци положиха големи усилия и те трябва да продължат много решително. Работим упорито всеки ден, за да осъществим необходимите промени за модернизирането на България и за да постигнем тези високи стандарти, които очакват и българските граждани, които ни поставят и нашите партньори от Европейския съюз. Така премиерът Сергей Станишев обобщи усилията на кабинета в областта на ПВР.

Той информира, че министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова ще започне още днес изготвянето на новия график за действията по ПВР, които трябва да бъдат предприети преди годишния доклад на Комисията.

Министър-председателят изтъкна, че в условията на глобална икономическа несигурност основната цел на правителството е да засили българската икономика и да защити хората чрез плана си за икономически стимули. Много от предвидените финансови ресурси идват от Европейския съюз и с тях се строят и ще се строят училища, болници, културни институции, пътища, заяви той като се ангажира усилията в подобряването на усвояването на европейските фондове също да продължат. Именно по тази ефективност гражданите ще оценяват ползите за себе си от членството в ЕС. Моята амбиция и отсега нататък, както и до този момент, е да продължим по този път, да гарантираме, че България ще се развива стабилно, успешно и в икономически, и в социален план, каза още министър-председателят Сергей Станишев в изявлението си.

 

Пълен текст на изявлението