Корнелия Нинова: Премълчавах, за да не вредя на президента, но мълчанието ми започна да вреди на БСП

Докато аз водя преговорите за правителство няма да има отстъпление по някои важни за българите теми

"Подадох оставка, защото след тежката изборна загуба трябваше да поема отговорност - морална и политическа. Резултатите ни са катострофални и смятам, че първият трябва да поеме тази отговорност." Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в интервю по БСТВ.

Тя допусна, че би било по-разумно да си подаде оставката, след като мине балотажа за президентските избори, за да не създава напрежие, но нетърпеливостта на вътрешната опозиция я е провокирала да си я подаде преди това.

"Още на 15-ти, необявени дори окончателните резултати от изборите, т.нар. вътрешна опозиция, която 5 години постоянно ми иска оставката,  пусна до медиите, че веднага трябва да подам оставка. 

На същия ден получих писмо от социалисти, членове на Инициативния комитет на Радев, които веднага ми поискаха оставката. И реших да си я подам. Нетъпрението им предизвика това. Беше голяма грешка от тяхна страна. Можеше тази седмица да е много по-спокойна за БСП и по-организирана за изборите", разказа Нинова.

"През годините премълчавах много неща. Обичам членовете на партията и почти винаги, когато съм се срещала с тях са ми казвали: "Много ни тежат разправиите ви горе по върховете на партията. Много ни демотивират. Не ги правете публично, правете ги на партийни форуми". И затова през годините мълчах за някои процеси в БСП именно с тази цел - да не разочароваме членовете, да не ги огорчаваме", обясни тя. 

По думите на лидера на БСП битката ѝ с вътрешната опозиция в партията е започнала още с реформата за ограничаване на депутатските мандати до три.

"Някои другари изключително тежко приеха тази реформа. Аз исках да отворя партията за нови и млади хора, но те до ден днешен не могат да го преглътнат и пет години непрекъснато създават напрежение", каза Нинова. 

Тя посочи въвеждането на прекия избор на председател за друга такава причина и загубата на лоста на вляние на една група в БСП сама да решава кой ще е председател.  По нейните думи с прекия избор е целяла да спре задкулисието в партията  и да даде на членовете правото да си казват мнението и да избират председателя си. 

"Премълчавах, че тази опозиция пет години се хранеше от Бойко Борисов. Знам какви обществени поръчки и други облаги са получавали, за да рутят БСП отвътре и през цялото време да целят моята оставка, защото 2016 г. не се подчиних на намеренията им да направим голяма коалиция с ГЕРБ. След като Борисов падна от власт същите тези хора се приютиха при президента Радев и служебния кабинет - с назначения, отново с обществени поръчки и започнаха същата дейност. 

В кампанията мълчах, за да не огорчавам хората и да не навредя на президента Радев, но мълчанието ми започна да вреди на БСП. Премълчах за това, че те обикаляха структурите и агитираха срещу БСП. Не казах това, че цялата тази опозиция в служебния кабинет беше назначена зад гърба на БСП. Ние сме предложили единствено Янаки Стоилов. Всичко друго легитимните органи на партията не го знаеха", коментира Корнелия Нинова. 

"Всички знаем как се създаде президентската партия и как тя се опита да разбие коалиция "БСП за България" и да "накупи" "Екогласност". Изключително некоректно. Директната подкрепа на президента Радев към тази партия, показана по различни начини , удари БСП. 

Резултатите показват, че част от нашите гласове отидоха при тях. Факт е, че всички партии, които подкрепихме президента Радев загубихме. Мая Манолова я няма дори в парламента. "Има такъв народ" се срина. Всичко това отиде при "Продължаваме промяната", категорична бе тя. 

Нинова разказа и за случая, когато  президентът Радев е казал в парламента:  "Вие тук всички сте статуквото, а навън, на площада е промяната":  "Тогава едва овладях парламентарната група да не излезе на трибуната. Почувстваха се толкова обидени, защото 4 години тези депутати се биха като лъвове от трибуната срещу Борисов и модела. И изведнъж разбират, че са си нещо общо с Борисов - огромна обида." 

"Другото обвинение от вътрешната опозиция към мен е, че сме си позволили критика към служебния кабинет и заради това сме загубили гласове. Това е много голям принципен и политически въпрос, особено за партия на 130 години с идеология, с програма, с приоритети, каквато е Българската социалистическа партия. 

Едва ли не ние трябва да мълчим, когато служебният кабинет прави грешки, които противоречат на нашите убеждения. Трябва да си мълчим, защото това е служебният кабинет на Радев. Но това е принципен въпрос. Ако си партия с програма, с хора зад себе си, твоята задача е да пазиш интереса на тези хора. Служебните министри днес са министри, утре няма да ги има, но левите хора, които представляваш, ще ги има винаги",  коментира още лидера на БСП. 

Нинова даде примери с неразумното въвеждане на "зеления сертификат" и отказа да се спре износа на дърва, и посочи: "Не приемам това - че сме загубили изборите и че нося вина, защото сме критикували служебния кабинет. 

Не - когато си принципен, когато си честен и откровен с хората, трябва да ги защитаваш докрай."

"Винаги, когато наближат избори излиза едно и също - те са се разбрали с Борисов. След това се вижда, че не е така, но никой от тези лъжци не излиза да поеме отговорност за лъжите си", отговори Нинова на множеството спекулации в общественото пространство и добави: 

"Днес дори видях, огромна манипулация и лъжа, че когато прокуратурата нахлу в Президентството, аз не съм реагирала, защото съм се договорила с Гешев. Надявам се, че хората помнят как първи отидохме пред президентската сграда. Тогава изведох цялата група пред сградата, изведох ги на трибуната и произнесох една много силна реч в подкрепа на Радев. Тогава тези, които сега ме обвиняват, че съм се договорила с Борисов и Гешев, бяха на хранилката на Борисов. Те не смееха да се обадят - те се страхуваха от Гешев, защото имаха дела."

Корнелия Нинова определи две големи задачи пред БСП - за партията и за държавата.

За партията Нинова обясни, че следва Националният съвет да определи дата за свикване на конгрес, който трябва да констатира оставката ѝ. След това един от заместник-председателите да поеме управлението на партията и да насрочи пряк избор на председател. "Има слухове, че на този конгрес т.нар. вътрешна опозиция ще се опита да промени Устава и да върне стария начин на избор на председател - да отнеме от членовете на партията най-демократичното и най-доброто, което им дадох. Надявам се това да не се случи, защото това означава връщането на задкулисието", предупреди тя.

Другата голяма задача според лидера на БСП е да се направи всичко възможно дотогава да се състави редовно правителство. 

"Може би е по-важно защо някои хора искат да не водя преговорите аз. Опасявам се, че в тези преговори ще има няколко много спорни  въпроса и аз съм пречка за тяхното решаване. Те знаят, че докато аз водя преговорите за правителство, Северна Македония няма да влезе в Европейския съюз, ако заличи историята на България. Другата е моята позиция по отношение на джендър идеологията. Не се обръща достатъчно внимание на тази тема, но аз предупреждавам - следващите месеци ще бъдат изпитание по тези две теми. 

От следващото правителство ще се изисква много характер и много българщина, за да си запазим семейството, децата, традициите. Тези хора много добре знаят, че докато аз съм председател и водя преговорите, българските деца ще са момче и момиче, и нищо друго. И че ние ще сме майка и баща, а не родител 1 и родител 2", заяви Корнелия Нинова.

Тя допусна, че става въпрос и за редене на кабинети и че хора с интереси искат този преговорен екип да им ги удовлетвори. Тя бе категорична - докато е начело, ще настоява  за кабинет със силна социална политика, а не да защитава бизнес интереси и проекти. 

"Вече имахме две срещи с г-н Петков. Първата среща беше принципна - заявяване на общото намерение да се състави правителство и какво да направи то в следващите дни. Още повече, че ние имаме програма за първите 100 дни, само ние имаме таква програма и те искаха да видят на старта какво трябва да се направи. 

Втората ни среща беше по-работна. Определиха се темите, по които ще направим работни групи от експерти. Те ще сложат програмите на всички партии и ще търсим допирните точки", сподели Нинова, добавяйки, че са определени 18 работни групи по сектори и преговорите трябва да започнат от 23 ноември.

"Така че процесът по съставяне на правителство вече тече. Заявили сме общата си позиция, че имаме воля да направим правителство и да осигурим мнозинство, което още в първите дни да приеме бюджета и да задвижи всички мерки в помощ на хората и на бизнеса. Да излъчим силни личности, които да преведат България през кризите", каза още Корнелия Нинова.