Велизар Енчев: Голямата "вина" на Нинова е, че посегна на феодалите в БСП

Nov 19, 2021 Новини БСП 0 1130

Въпреки призивите ми, Радев не наложи вето за гласуването в Турция

"Министър Рашков пропусна да каже, че главната отговорност за гласуването в Турция  е в три партии в 45-то Народно събрание, където  по инициатива на Слави Трифонов и с активната подкрепа на Мая Манолова и Христо Иванов бяха направени поправки в Изборния кодекс, с които да се позволи в държави извън ЕС да се гласува в неограничен брой секции." Това заяви Велизар Енчев в предаването "Разговор" на Факти.бг.

Той припомни, че тогава именно той от парламентарната трибуна от името на БСП се е противопоставил на тази според него протурска поправка.

"Въпреки призивите ми към държавният глава да наложи вето на тези поправки, държавният глава някъде към 2-3 сутринта на 30 април е подписал указа за обнародване в Държавен вестник на тези поправки. Тези поправки в момента, с асистенцията на държавния глава и с пряко участие на Мая Манолова, Слави Трифонов и Христо Иванов, са пряко отговорни за това, което преди една седмица стана на територията на Република Турция ", каза още Енчев.

Според Велизар Енчев Румен Радев пряко е подкрепил "Продължаваме промяната", когато казал, че би искал България да има повече министри като Кирил Петков. "Моите уважения към Кирил Петков, но той е нарушил Конституцията. Как може държавният глава да застава открито зад нарушител на Конституцията, публично да заявява, че България трябва да има повече министри като него и вие да не мислите, че това няма да се отрази на изборния процес. Естествено, че ще се отрази. Естествено, че ще налее десетки хиляди гласова на партия "Продължаваме промяната". Няма какво да крием, това е партия на държавния глава Румен Радев", коментира още той и обърна внимание, че новият политически проект е "ударил" именно партиите, които са застанали зад Румен Радев.

Велизар Енчев предупреди, че по никакъв начин не бива да падат червените линии в преговорите между България и Северна Македония, както е поискал служебния външен министър Светлан Стоев. "Тези червени линии са поставени от 44-то Народно събрание и рамковата позиция на правителството, в които се казва, че България по никакъв начин не може да отстъпи от червените линии за осъждане на присвояването на българското историческо и културно наследство от Скопие", обясни той.

"Корнелия Нинова има голяма "вина", че посегна на феодалите в БСП. Те живеят от обществени поръчки и европейските фондове, които се разпределят от правителството на Борисов през последните 5 години. Те захранваха тези лица в Българската социалистическа партия. Нинова започна поход срещу тях и той ѝ донесе всичките тези беди, които сега се стоварват върху нея", смята Велизар Енчев.