Кристиан Вигенин: Основен акцент в следващите месеци трябва да бъде как хората да минат през зимата възможно най-леко

Да се намали ДДС на електроенергията, основните храни и лекарствата, предлага БСП

„Предлагам „Продължаваме промяната” да спре да номинира министри, защото скоро ще стигнем етапа, на който бяха ИТН в миналия парламент. Няма логика от една страна да говориш, че първо ще говориш по политики, след което почваш едно след друго да предлагаш имена на министри”. Това заяви заместник-председателят на БСП Кристиан Вигенин в „Денят на живо” по Nova News.

“Ако стъпим на солиден документ за политиката, не би трябвало конкретни имена да са проблем”, добави Вигенин. Той обясни, че финалното решение дали БСП ше участва в правителство ще бъде взето от Националният съвет на партията.

Вигенин приветства намерението на „Продължаваме промяната” разговорите да се водят не само за следващите месеци, а за цялостна политика за следващите 4 години.

„Основен акцент в следващите месеци трябва да бъде как да направим така, че хората да минат през зимата възможно най-леко. Ние искаме да се намали ДДС на електроенергията и природния газ, основните храни и лекарствата от 20% на 9%”, подчерта той.

По неговите думи развитието на ядрената енергетика и АЕЦ „Белене” са изключително важни за БСП и не подлежат на преговори.

Вигенин също така предупреди,  че не бива да се правят прибързани заявления за Република Северна Македония.

„Предлагаме едно от първите неща, което да направи новото Народно събрание е да потвърди парламентарния консенсус по темата за Северна Македония. По този въпрос трябва да търсим максимално широко съгласие  и взетото решение да отчита българския национален интерес и историческите реалности”, каза по темата бившият външен министър.

Кристиан Вигенин коментира и подадената оставка на лидера на БСП Корнелия Нинова: „Това е логичен ход, когато партията постига такъв резултат. Той си има и своите обяснения, но фактите са факти. Това са трети поредни избори тази години, на които намаляваме своя резултат. Трябваше да бъде поета политическата отговорност”.