Иван Ченчев, БСП: По време на преговорите ще бъдем диалогични, балансирани и отговорни

Всички чуваме какво искат българите, те искат редовен кабинет

„Когато няма заседание на Конгрес, управляващият орган е Националният съвет и такъв пленум ще има в събота. Въпреки че г-жа Нинова е в оставка, тя продължава да управлява, технологически е така.“ Това заяви Иван Ченчев, член на Националния съвет на БСП, в ефира на Бг он еър, като допълни: „Националният съвет ще реши дали ще препотвърди това, което предлага ръководството като контактна група за преговори за съставяне на правителство“, обясни той.

По отношения на подкрепата за Румен Радев Ченчев припомни, че същият Национален съвет е дал подкрепата си за втори мандат на президента и допълни: „В цялата кампания бяхме в пълна колаборация с него, провеждахме мероприятия заедно“, заяви той.

„На тези избори “Продължаваме промяната“ се явиха като нещо ново и затова получиха такъв резултат“, каза Иван Ченчев като добави, че при последните два избора сме видели нещо подобно с партията “Има такъв народ“. В предаването “Денят он еър“ социалистът обясни, че освен взетите от “Продължаваме промяната“ гласове, друга причина за слабия резултат на левицата на изборите е ниската избирателна активност.

Социалистът заяви, че разговорът на Корнелия Нинова с Кирил Петков е протекъл по политики. „Ние няколко пъти заявяваме, че не говорим за постове и позиции. Нито бяхме в позиция да го правим, нито ще го направим, защото по-важни са политиките“, категоричен бе той. „Всички чуваме какво искат българите, те искат редовен кабинет. Българите се страхуват за пенсиите си, за парите за здраве“, каза още той като предупреди, че бюджетът за следващата година е застрашен. Той обясни, че сега тепърва предстои създаването на комисии, паралелно трябва да се преговаря за кабинет и в същото време трябва да се гласува бюджета.

Според Иван Ченчев е редно да има коалиционно споразумение. „Ние настоявахме за такова и в 45-ия, и в 46-ия парламент, защото трябва да разпишем програма, която ще следваме, там трябва да се сближат партиите“, категоричен бе Ченчев като припомни призива на Корнелия Нинова към останалите партии да влязат в новия парламент с готови мерки по отношение на кризите и бюджета.

„БСП няма непреодолими червени линии по отношение на новия кабинет, но има абсолютно ясна програма, за която настояваме. Тя не може да бъде наречена червена линия, защото там са нещата, които искат хората – преизчисляване на пенсиите, парите за здраве, промени в здравеопазването, енергийни промени.  Всичко това е съгласувано с браншовите организации, не е просто ей така решено“, категоричен бе Иван Ченчев и посочи какви ще бъдат от БСП по време на преговорите – диалогични, балансирани и отговорни.