Ирена Анастасова, БСП: Нуждаем се от редовно работещо правителство и работещ парламент

Нашите членове подкрепят президентската двойка Радев-Йотова

„В миналите две Народни събрания проявихме максимално разум и диалогичност - нещо, в което не може да бъде упрекнато нито ръководството на партията, нито председателят на партията. Бяхме отворени за всякакви разговори, за всякакви предложения, постигнахме в значителна степен консенсус и в крайна сметка някакси, ей така без нищо, имахме отказ от съставяне на кабинет.“ Това заяви зам.-председателят на БСП Ирена Анастасова в ефира на радио “Фокус“ и допълни: „Мисля, че сега всички са си направили изводите. Страната е в сериозни кризи: икономическа, политическа, социална, здрава и наистина се нуждаем от редовно работещо правителство, и работещ парламент“, каза още тя.

В предаването Добър ден, България“ Анастасова обясни, че „Продължаваме промяната“ са направили добър резултат на фона на ниската избирателна активност, но това е израз на безизходицата на избирателите. „Припознават новия играч като този, който ще удовлетвори техните желания и ще защити интересите им“, коментира тя като уточни, че дълбоката политическата криза е факт и то от 32 години.

Във връзка с оставката на Корнелия Нинова зам.-председателят на БСП обясни, че оставката винаги е личен акт и г-жа Нинова е обяснила мотивите си за това. „Това е достойна постъпка, защото в крайна сметка тя пое цялата отговорност. Това е начинът лидерът на партията да поеме отговорност за това изборно поражение“, заяви Анастасова като добави: „Няма лидер на партия, който да е подложен на такъв огън не само от политическите опоненти, но е подложен на обстрел и от вътрешни опоненти в партията“. По думите й този вътрешнопартиен огън в БСП е започнал, когато под ръководството на Нинова БСП е направила промени в Устава, които не допускат някой да а е народен представител повече от 3 мандата.

Анастасова бе категорична, че напрежението няма да се отрази на балотажа в неделя. „Нашите членове подкрепят президентската двойка Радев-Йотова. Разбира се, разочаровани са от явната подкрепа, която президентът оказа на „Продължаваме промяната“ в публичното пространство, но това не е достатъчно основание, за да не ги подкрепим на втори тур“, каза още Ирена Анастасова.