Правителството на ГЕРБ отдалечава България от европейските принципи на управление

Фев 19, 2011 Новини БСП 0 1561

През последните 18 месеца страната ни отстъпва от европейските критерии и стандарти

През последните 18 месеца страната ни отстъпва от европейските критерии и стандарти. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев на заседанието на Националния съвет на партията. Ръководството на БСП обсъди и прие Управленския проект „Европейското развитие на България". По думите на Станишев, в България се нарушават основни принципи на демокрацията и се върви към едноличен режим. Той изтъкна, че системно се погазват права на гражданите и се върви към полицейска държава. „Това не може да бъде основа за европейското развитие на България", категоричен беше лидерът на БСП. Станишев изрази тревогата си, че е налице видимо обедняване на хората, което правителството игнорира. По думите му, управляващите водят антисоциална политика и не отчитат факта, че все повече хора се борят ежедневно за оцеляване. Лидерът на БСП отбеляза, че тревожната тенденция за ревизия на основни принципи на ЕС се вижда и в други страни-членки. Причината според него е, че европейската десница извежда на преден план фискалната страна и смята, че социалната държава е прекалено скъпа и трябва да бъде ограничена. 

Председателят на БСП отбеляза, че предишното правителство създаде условия на сегашното да ускори темпото по усвояването на еврофондовете. През последните 18 месеца обаче е налице обратната тенденция и страната ни се е сринала на последно място в ЕС по този показател. Станишев предупреди и за възможността политики, които се формират без участието на България, да не бъдат в неин интерес. Причината за това е липсата на активност от страна на правителството и на парламента  при обсъждането на европейските политики. От друга страна, лидерът на БСП отбеляза и тенденцията за спад на доверието в европейските институции - от 70% на 50%.

Сергей Станишев изтъкна, че членството на България в ЕС е исторически резултат за страната ни, постигнат с много усилия и с консенсус. Лидерът на БСП припомни, че в периода 2006г. - 2009г. България навакса огромно закъснение в реализирането на основни европейски стандарти. В кратки срокове трябваше да се изготвят правила за усвояване на еврофондовете, да се създаде административен капацитет и България да се научи как да отстоява интересите си в рамките на ЕС. Станишев изтъкна, че през 2008г. и 2009г. активно се работеше за преодоляване на трудностите с усвояването на еврофондовете. В резултат на положените усилия, докато през май 2008г. имаше подписани договори за 100 млн.лв., през юли 2009г., подписаните договори бяха на стойност 4 млрд.лв. Като примери за успешно отстояване на националните интереси Станишев посочи допълнителните 370 млн. евро компенсации за затварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй" и по- добрите условия за България по отношение на емисиите въглероден двуокис.

Сергей Станишев изтъкна, че БСП е натрупала опит както в процеса на подготовка на членството на България в ЕС, така и в реализирането на политики в страната ни като член на Съюза. На тази основа левицата изготвя и Управленския си проект по тази тема. Неговата цел е да покаже, че БСП има конкретна политика, алтернативна на сегашното управление. От друга страна социалистите се стремят да върнат истинската политиката в обществения живот, който в момента е залят от скандали.

При представянето на Управленския проект, председателят на Съвета на НС на БСП по европейските въпроси и управлението на европейските фондове Атанас Папаризов се спря на основните предложения на БСП. Първото е свързано с активното участие на страната ни в процеса на управление на ЕС. Втора група са предложенията за успешно отстояване на националните интереси в европейските институции - като членството на България в Шенген, ERM2 и Еврозоната. Трета група предложения са насочени към политиката на страната ни в рамките на европейската стратегия „Европа 2020". Социалистите предлагат да се изработи национална стратегия за развитие на икономиката в интерес на хората и тяхната социална сигурност. Акцент е поставен върху борбата срещу бедността, стимулирането на заетостта, осигуряването на качествено образование и на интелигентен растеж. Четвърта група политики е насочена към опростяването на правилата и осигуряването на прозрачност и равнопоставеност при усвояването на еврофондовете. Петата категория политики се отнася до създаването на ефективна система за реализацията на европейските политики в различните обществени сектори.

В началото на днешното заседание членовете на Националния съвет отбелязаха 138-та годишнина от обесването на Апостола на свободата Васил Левски.