Атанас Зафиров: Най-важната задача пред БСП е сформиране на правителство, което да изведе България от кризите

17.11.2021 г.

"БСП има две основни задачи пред себе си. Първата е мобилизирането на партията за победа на кандидат-президентската двойка Радев и Йотова. Втората задача е силно участие в предстоящите преговори, така че БСП да се включи в сформирането на работещо мнозинство и редовно правителство, което да изведе България от тежките кризи." Това заяви заместник-председателят на БСП Атанас Зафиров в "Тази сутрин" по бТВ.

"Най-важното, в което сега трябва да се концентрираме, е нашето участие в преговорите, които вече на практика започнаха, успешният ход на тези преговори, спешно сформиране на ново правителство, да бъде приет Държавния бюджет и в рамките буквално на седмици ние да дадем някаква перспектива пред българските граждани. Това очакват не само нашите членове и симпатизанти, това очаква цялото българско общество", подчерта Зафиров.

"Безспорно резултатите на БСП са много лоши и г-жа Нинова пое политическата отговорност за тях. Преди вчерашния ден бяха проведени две заседания на Изпълнителното бюро и едно на политическия съвет на коалицията, и въпросът с оставката на г-жа Нинова не е бил поставян, с изключение на един колега от Изпълнително бюро. И въпреки това г-жа Нинова показа силен характер, за което аз лично я адмирирам", каза още той.

Социалистът допусна, че битката, която Нинова е започнала преди пет години за изчистване на партията от зависимости не е била разбрана от обществото и е останало впечатлението, че вътре в партията се водят разпри за постове и позиции. Според Зафиров това е една от причините за лошия резултат на БСП на изборите.

"Наистина социалисти от Инициативния комитет на Румен Радев си позволиха да искат по един непремерен начин оставки в най-неподходящия момент. Да се искат оставки между двата тура на президентските избори е най-малкото политическо късогледство", коментира зам.-председателят на БСП.

"БСП има решение за подкрепа на Румен Радев и Илияна Йотова. Това решение е нито променяно, нито отменяно",  категоричен бе Атанас Зафиров.