Александър Симов: БСП беше силата на диалога и в 45-тия и 46-тия парламент, ще бъдем и сега

14.11.2021г.

 "БСП беше силата на диалога и в 45-тия и 46-тия парламент, ще бъдем и сега". Това заяви в ефира на БНР водачът на листата на "БСП за България" във Враца Александър Симов. Като основна причина за резултатите от изборите, той обясни че хората са останали разочаровани от съставянето на правителство и от двата състава на НС, и са наказали всички партии. Социалистът допълни, че за всички причини за резултатите на левицата и какви трябва да бъдат последващите действия, ще се говори първо на партийните форуми и след това пред медиите, както е било модерно в последните години.

Александър Симов заяви, че "Продължаваме промяната" са изненадали със своя резултат. "Заслужават поздравление за постигнатия резултат, но за тях сега предстои по-трудното. Оттук нататък хората ще очакват от тях конкретни решения. Това ще бъде големият тест, да видим дали те ще останат като партия", коментира той.

Симов подчерта, че основна задача за БСП е съставянето на редовно правителство. Той заяви, че БСП ще води разговори за конкретни политики, а не за министерски кресла. "Някои партии започнаха в предишния парламент да говорят за постове на първо място и правителство не беше създадено", допълни социалистът.  Александър Симов заяви, че приоритет за БСП ще бъде намаляване на 9% на ДДС за лекарства, временно намаляване на ДДС за енергоносителите, държавата на покрие на социално слабите семейства първите 200 kWh от сметките за ток, големият разговор за АЕЦ "Белене".

Симов коментира, че партиите и подходът към политиките е много различен, но винаги може да се постигне консенсус за важните неща. Той даде пример с декларацията приета в 46-то НС от 4 партии - БСП, ИТН, ДБ и ИБГНИ. "Всяка коалиция е трудна. Сега ще бъде още по-трудно поради кризата, в която се намираме. Това ще е големият тест за партиите, дали са напуснали тийнейджърския си период, готови ли са да разсъждават трезво и рационално в интерес на българските граждани. Урокът на българските избиратели вече трябва да бъде научен", заключи Александър Симов.