Оставката на Цветлин Йовчев не снема отговорността на министър Цветанов за провала в сектора сигурност

  Няма сделка между БСП и ГЕРБ за назначаването на Петко Сертов в БОРКОР   Измиването на ръце с председателя на ДАНС Цветлин Йовчев не отговаря на въпроса кой поема политическата отговорност за това, което се случва в сектора сигурност

 

Няма сделка между БСП и ГЕРБ за назначаването на Петко Сертов в БОРКОР

 

Измиването на ръце с председателя на ДАНС Цветлин Йовчев не отговаря на въпроса кой поема политическата отговорност за това, което се случва в сектора сигурност. Всичко, което се прави, има за цел да се избяга от въпроса за отговорността на вицепремиера Цветан Цветанов. Това заяви председателят на НС на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев по повод промените през последните дни в сектора сигурност. Лидерът на БСП отбеляза, че очевидно премиерът не желае да освободи министър Цветанов, въпреки че според Станишев тази мярка става все по- неизбежна и по- очаквана в България и в Европа. Председателят на ПГКБ изрази възмущението си, че  вместо вътрешният министър да бъде наказан заради всички скандали и провали в областта на сигурността, върви цялостно преподреждане в сектора, което засилва ролята на Цветанов. „Целият сектор се тресе от несигурност и е в дълбока криза", коментира Станишев. Той напомни, че държавата е затънала в скандали, предизвикани от некомпетентност, тотално подслушване на гражданите и злоупотреба със СРС-та. „Оказва се, че сферата на сигурността, която беше обявена за най- силна в управлението на ГЕРБ, се оказва най- проблемна", отбеляза лидерът на БСП. Той напомни становището на подкомисията за контрол на СРС-та, според което е имало заобикаляне на закона, немотивирано подслушване на шефа на митниците и филтриране на информация. От подкомисията са категорични, че отговорността за това носят непосредствените ръководители на сектора сигурност. Станишев отбеляза, че продължават да липсват отговори на важни въпроси - водени ли са оповестените разговори и какво се прави по отношение на твърденията на шефа на митниците Ваньо Танов в тях.

По повод назначенията в БОРКОР, Станишев заяви, че те са лично решение на премиера Борисов. Лично е и решението на Петко Сертов, бившият председател на ДАНС, да приеме зам.-председателския пост в тази комисия. Лидерът на БСП заяви, че не е говорил със Сертов за неговото назначаване. „Няма как да представлява едва ли не БСП в тази структура. Не може да става дума за никакви сделки между БСП и ГЕРБ по този въпрос", категоричен беше Станишев. Той допусна, че кадровото решение на премиера е стремеж да даде знак за повече прозрачност надпартийност, с оглед на предстоящия доклад на ЕК, който трябва да излезе този месец. Лидерът на БСП напомни обвинението на премиера Борисов, че Сертов е превърнал ДАНС в пачавра. „Отказва ли се министър-председателят от тези думи?", настоя да знае Станишев.

Председателят на БСП отбеляза, че има неяснота около редица въпроси за БОРКОР - как ще функционира и с какви функции; ще бъде ли това още една квазиполицейска структура; как например комисията ще разследва сигнал за министър Цветанов. „Има риск това да бъде поредната пиар акция за отвличане на внимание", коментира Станишев. По думите му, ако се потвърдят слуховете за назначаването на Калин Георгиев в ръководството на ДАНС, това ще означава, че контраразузнавателната функция на Агенцията ще бъде ограничена. „Очевидно се върви към още една полицейска служба. Това не е здравословно за работата на ДАНС", каза още Станишев.