Корнелия Нинова: Докато водим разговори за правителство, да направим мнозинство за Бюджет 2022

Nov 14, 2021 Новини БСП 0 1167

Първи думи на лидера на БСП след края на изборния ден

Първо искаме да благодарим на всички български граждани, които гласуваха, въпреки притесненията от ковид кризата и машинния вот. Да благодарим на всички, които ни подкрепиха и на членовете, симпатизантите, активистите за активната кампания, която направихме. Ниската избирателна активност, и то на президентски и парламентарни избори заедно, е много силна камбана за проблем към всички ни. За апатия, за недоверие у българските граждани към институциите. Това е голям въпрос за държавността и голяма задача пред всички нас да видим как ще го решим за в бъдеще. Ще изчакаме окончателните резултати, за да коментираме и нашите конкретно.

Ние смятаме, че трудното започва от утре. Вече е очевидно, че и "Възраждане" влизат по предварителните резултати, което прави парламентът още по-фрагментиран и изисква от всички ни по-голяма мъдрост и разум при следващите решения. Когато бъдем поканени за разговори за правителство, ще се отзовем и ще бъдем както досега - диалогични, разумни, с конкретни предложения.

Преговорите за правителство ще бъдат сложни. Конфигурацията в парламента също ще е сложна. Това ще изисква време. Но нямаме време за приемане на бюджета за 2022 г. От опит от 46-ия парламент, когато водихме преговори и за правителство, и за актуализация на бюджета, знаем колко е трудно да се създаде мнозинство за актуализация на бюджета, но тогава успяхме. Докато се водят разговорите за правителство, най-голямото усилие ще бъде да направим мнозинство в парламента, което да приеме бюджета за 2022 г. - още преди да има правителство. Защото в бюджета се залагат всички политики и мерки, особено за трите кризи, в които се намираме - икономическа, социална и здравна. Там също ще положим сериозни усилия. Ние сме подготвили нашите виждания за проект на бюджета за 2022 г. Бих се обърнала отсега към колегите - да търсим от следващите дни разум и съгласие по отношение на политики за приемане на бюджета за 2022 г. През цялата кампания, а и изобщо за нас като партия, винаги на първо място са програмата и политиките.