Коалиция за България атакува в Конституционния съд създаването на специализиран съд

Коалиция за България сезира Конституционния съд във връзка с измененията в  Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, които се отнасят до създаването на т

Коалиция за България сезира Конституционния съд във връзка с измененията в  Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, които се отнасят до създаването на т.нар. специализиран съд. Това обяви в парламента депутатът от ПГКБ Любен Корнезов. По думите му, промените са опит да се утвърди полицейската държава в България и специализираният съд да се превърне практически в партиен съд. „Това е един извънреден съд, защото създава особени правила и делата няма да се разглеждат по правилата на общото правораздаване", обясни Корнезов. Той изтъкна, че съдебните заседатели, които имат равни права със съдиите, ще се избират от Столичния общински съвет, където ГЕРБ има мнозинство. „ГЕРБ ще си назначава съдебните заседатели", възмути се Корнезов.

Социалистите атакуват двата закона и по отношение на Висшия съдебен съвет. Според Любен Корнезов, управляващите правят опит „да сложат ръка" върху този независим съдебен орган. Депутатът отбеляза, че се предвижда членовете на ВСС да искат достъп до класифицирана информация, който се дава от вътрешния министър. „Това означава, че министърът ще контролира членовете на ВСС", обясни Корнезов. По думите му, парадоксът е в това, че главният прокурор, председателят на Върховния касационен съд и Върховния административен съд, като членове на ВСС, ще трябва да искат разрешение от Цветан Цветанов дали да ползват класифицирана информация или не. Според депутата от левицата, текстове от законите дават възможност да се оказва натиск върху ВСС. Корнезов изрази несъгласие и с предвиденото явно гласуване на членовете на ВСС.

Депутатът от Коалиция за България Антон Кутев напомни обещанието на премиера Борисов, че до днес ще бъде готова проверката на НАП по въпроса с имотите на вътрешния министър Цветан Цветанов. Липсата на резултат Кутев обясни с думите: „За мен това означава само едно - че институциите в България вече четвърти месец не могат да измислят как да прикрият корупция в най- високите етажи на властта".