Декларация на ПГКБ

ДЕКЛАРАЦИЯ   на Парламентарната група на Коалиция за България прочетена от народния представител Корнелия Нинова     Поставяме настоятелно на Вашето внимание и на вниманието на правителството проблемите в сектор „Земеделие"

ДЕКЛАРАЦИЯ

 

на Парламентарната група на Коалиция за България

прочетена от народния представител Корнелия Нинова

 

 

Поставяме настоятелно на Вашето внимание и на вниманието на правителството проблемите в сектор „Земеделие". Основание за това ни дават проведените срещи с Националната асоциация на животновъдите, Националната асоциация на тютюнопроизводителите, Националната асоциация на зооинженерите и други представители на сектора. Те повдигат три групи въпроси:

- политически

- финансови

- административни

1. Политически:

Българските фермери смятат, че правителството убива сектор „Земеделие". Води се политика за ликвидиране на българското животновъдство, тютюнопроизводство, пчеларство, овощарство, зеленчукопроизводство. ГЕРБ ликвидира поминъка на десетки хиляди български семейства. Те са изправени на ръба на оцеляването.

2. Финансови:

На българските фермери не се изплащат законно полагащите им се преки плащания за единица площ и национални доплащания. Няма предвидени в бюджета за 2011 година достатъчно средства, за да им се изплатят. В същото време правителството им увеличи осигурителната тежест 3 пъти. Натоварихте ги с нов данък. Отказахте се от държавната помощ да поемете акциза върху горивата. Това води след себе си увеличаване на цените на техните продукти, на цените на българските храни. И при замразените доходи на българските граждани, в крайна сметка води до драстично обедняване.

3. Административни:

Българските фермери смятат, че във фонд „Земеделие" цари пълен хаос и некомпетентност.

 

Земеделските производители споделиха с нас, че многократно са били лъгани от правителството, многократно им е било обещавано и тези обещания не са били изпълнявани. Министър Найденов се е загрижил за качеството на храните, но истинският проблем ще се окаже, че в един момент няма да имаме суровина за тези храни. Убивате българското производство на зеленчуци, мляко, месо.

В тази ситуация българските фермери се организират на справедлив национален протест.

Опитвате се да ги спрете със страх и репресии. Бяха бити тютюнопроизводители в Русе. Стачкуващи тютюнопроизводители в Гоце Делчев бяха заснемани с камери, бяха викани в полицията на разпит и им бяха съставяни актове за по 500 лв.

Посягате на демократично право на протест. 

Подготвеният за 22 февруари 2011 година Национален протест пред сградата на Министерски съвет не беше разрешен с мотив, че по това време идва чуждестранна делегация в Министерски съвет. Асоциациите решиха да преместят протеста на 23-ти. Беше им отказано със същия мотив - отново посрещане на чуждестранни гости. Същото се случва и за 24-ти. Разберете, с такива административни методи, със страх и с репресии няма как вече да спрете хората.

Разберете, че трябва да чуете какво ви казват те и техните реални проблеми. Реалните им проблеми са доходи, цени, безработица.

 

         Предлагаме и настояваме:

 

-         Да изплатите на българските земеделски производители дължимите им за национални доплащания преки плащания за единица площ.

-         Да подкрепите нашето законодателно предложение да премахнем новия данък, с който ги обложихте.

-         Да възстановим държавната помощ за поемане от правителството на акциза върху горивата.

 

Опитайте се да решите тези проблеми, а не се опитвайте да мачкате хората с административни методи, страх и репресии, защото гладът е по-силен от страха.

Досега те се страхуваха от Вас. Настъпи моментът обаче Вие да се страхувате от тях.