Коалиция за България настоява да се увеличат минималната работна заплата и минималните социални плащания

Предлагайки да се замразят депутатските заплати, ГЕРБ признават провала на правителството за справяне с кризата   Незабавно трябва да се увеличат минималната работна заплата и минималните социални плащания

Предлагайки да се замразят депутатските заплати, ГЕРБ признават провала на правителството за справяне с кризата

 

Незабавно трябва да се увеличат минималната работна заплата и минималните социални плащания. Само тогава можем да говорим за смислена солидарност, в която участват народните представители и която достига до българските граждани. Това заяви депутатът от Коалиция за България Янаки Стоилов по време на дебатите по предложението на ГЕРБ да бъдат замразени депутатските заплати. Стоилов изтъкна, че основна отговорност на народните представители е да подобрят живота на българските граждани. „Иначе се следва философията „не е важно на мен да ми е добре, важно е на другия да му е зле", обърна се депутатът към мнозинството.

Зам.-председателят на ПГКБ Ангел Найденов беше категоричен, че няма по- груба форма на популизъм от това, което предлагат управляващите. „Вие заявявате, че сме излезли от кризата и в същото време ни обяснявате как правителството не си е свършило работа", обърна се Найденов към ГЕРБ. За Румен Овчаров това предложение означава признание за лошото управление на държавата, за провалената антикризисна програма и социална политика на правителството. Овчаров изтъкна, че намаляването на заплатите трябва да започне от министрите и министър-председателя. „Те са тези, които провалят управлението на държавата, вие само им помагате", обърна се депутатът към мнозинството.

Според народните представители от Коалиция за България ГЕРБ официално признава, че кризата в България не е свършила и че социалната ситуация в страната се влошава. Димчо Михалевски изтъкна, че докато обясняват, че няма пари, управляващите увеличиха със 128 млн.лв. средствата за централна администрация. В същото време пенсиите и заплатите останаха замразени, а общините са напълно смачкани. Социалистите припомниха и порочната практика, при която редица дейности на администрацията се възлагат на външни изпълнители. Според Янаки Стоилов това е знак или за липсата на капацитет администрацията да си върши работата, или за прикрита форма на корупционни облаги. Депутатът от левицата отбеляза, че управляващите допускат раздуване на администрацията. Стоилов даде пример с възникването на паралелни структури, дейността на които до известна степен се припокрива. „Ако има воля за борба с корупцията, тя може да бъде извършена и от сегашните институции - МВР, ДАНС, съдебната власт", коментира депутатът. 

Зам.-председателят на Народното събрание Георги Пирински изрази възмущението си от опита на управляващите да мотивират предложението си с аргумента, че то ще укрепи авторитета на парламента. „Това е напълно несъстоятелен опит, подчертано популистки, да се реши един проблем, който е много по- дълбок, по- сериозен и засяга начина на функциониране на държавата", заяви Пирински. „С такъв акт допринасяме за сатанизирането на парламента", добави Румен Петков. „Цялата ви политика е такава - кучетата си лаят, Фалконът си лети", обърна се Петър Курумбашев към мнозинството от ГЕРБ.