Българинът обеднява не само материално, но и духовно

Фев 17, 2011 Новини БСП 0 1588

Българинът живее бедно в материален план, но все по-бедно и в интелектуален, и в духовен план

Българинът живее бедно в материален план, но все по-бедно и в интелектуален, и в духовен план. Това каза председателят на БСП Сергей Станишев на среща с представители на  Федерацията на клубовете на социалистите в културата и с други представители на художествено-творческата интелигенция. 

Сергей Станишев е обезпокоен от тенденцията на образователна и  културна деградация, неглижирането на интелектуалния елит на нацията, на науката и културата. Процесът достига своята еманация при управлението на ГЕРБ. По думите на Станишев е налице неприязън към тези, които знаят, могат повече и имат творчески потенциал. Лидерът на БСП изтъкна, че хората на духа по начало са независими и имат ясно изразена позиция, което обаче не се вписва в разбирането на сегашната власт. Станишев изтъкна, че хората са принудени да водят ежедневна борба за оцеляване, а културата е оставена на импровизациите на управляващите. „Ударът върху културата и науката е удар върху бъдещето на България", обезпокоен е лидерът на социалистите. Станишев не приема имитация на реформи, които са мотивирани чисто финансово, но без идея за развитие. Председателят на БСП е възмутен, че управляващите разиграваха учените от БАН една година, а сега временно потушиха скандала заради изборите.

Сергей Станишев очерта като важна задача на БСП защитата на обществената функция на културата. Той изтъкна, че при предишното управление се даваха повече пари за духовната сфера. Депутатът от Коалиция за България Петър Курумбашев заяви, че правителството на ГЕРБ отделя средства за култура на принципа „колкото останат". „Не може да се дават 100 млн.лв. за подслушване и 94 млн.лв. за култура", каза той.

Сергей Станишев каза пред интелектуалците, че  предстоящите  изборите не са важни само за БСП, а са много по- важни за страната. „Ако ГЕРБ спечели изборите, те ще се окопаят във властта. От вота зависи накъде ще върви България", аргументира се Станишев. Той открои  БСП като основна опозиционна сила и алтернатива на управлението. Лидерът напомни, че за първи път ГЕРБ отбелязва сериозен срив на доверието, а БСП има потенциален скрит вот, особено заради развихрилата се полицейщина.