БСП даде срок на правителството да спре обедняването на българите и обяви, че готви социални протести

Фев 15, 2011 Новини БСП 0 1148

  Тютюнопроизводителите  имат право да получат тази година 73 млн

 

Тютюнопроизводителите  имат право да получат тази година 73 млн. евро, а догодина - още 50 млн. евро  - допустими и разрешени средства от Брюксел

 

БСП даде срок на правителството до края на месеца да вземе мерки срещу продължаващото обедняване на българите. В противен случай социалистите имат готовност да организират социални протести. Това обяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев след заседание на ръководството на партията.  

Лидерът на БСП изтъкна, че България влиза в инфлационна спирала по отношение на цените на основните хранителни стоки. Той напомни, че само за миналата седмица имаше сериозно увеличение на цените на основни хранителни продукти, а през юли предстои поскъпване на тока. Тази тенденция, в комбинация с нарастващата безработица, според Станишев е тежък удар за най- бедните хора. „Това означава рязко обедняване на българите на фона на заявката на правителството до 2013г. да не увеличава заплати и пенсии", заяви председателят на БСП.

За да могат гражданите да посрещнат ценовия натиск, БСП предлага пакет от мерки. Лидерът на БСП изтъкна, че мерките са поносими за бюджета и същевременно са глътка въздух за хората. Социалистите настояват да се увеличи минималната работна заплата още през следващия месец до 300лв. Това ще струва на бюджета около 14 млн.лв. за периода до края на годината.  „Няма защо да си играят на доброто ченге Тотю Младенов и на лошото ченге Симеон Дянков. Пари има", категоричен беше Сергей Станишев. От БСП искат да се увеличи размерът на месечните добавки за деца поне с 10лв., а пенсията за осигурителен стаж и възраст да се увеличи с размера на натрупаната инфлация от началото на мандата на ГЕРБ. Заради поскъпването на отоплението, социалистите настояват да се отпуснат по 50лв. на получателите на енергийни помощи. „Даваме срок на правителството до края на този месец да инициира тези мерки. В противен случай ще има социални протести и БСП ще участва в тяхната организация", заяви Сергей Станишев.

Ако едно правителство не може да подобри живота на хората, по- добре да не управлява", заяви Драгомир Стойнев. По думите му стоките от първа необходимост се превръщат в лукс за най- бедните граждани. Стойнев изтъкна, че в България има „работещи бедни" - феномен, който не се среща другаде в Европа. Депутатът е сигурен, че причините за тежката ситуация е крещящата некомпетентност на правителството в икономическата сфера.

Ръководството на БСП се срещна с Националната асоциация на тютюнопроизводителите. Сергей Станишев обяви, че левицата ще изготви Национална стратегия за развитието на сектора. По думите му отношението на правителството към бранша е цинично и икономически неразумно. Лидерът на БСП изтъкна, че браншът носи на хазната около 1,5 млрд.лв. годишно и е свързан със съдбата на около 200 000 души. „Не е вярно, че Европа не произвежда тютюн и ограничава тютюнопроизводството", заяви секретарят на НС на БСП Корнелия Нинова. Тя изтъкна, че в Италия например се произвежда много повече тютюн, отколкото у нас. Нинова цитира изследване, финансирано от ЕП, чието заключение е, че трябва да продължи подкрепата за производителите на тютюн още няколко години и че ЕС трябва да поддържа целеви помощи. От БСП настояват правителството да изплати на тютюнопроизводителите 73 млн. евро - допустими и разрешени средства от Брюксел. „За догодина производителите имат право на още 50 млн.евро", изтъкна Нинова. Социалистите настояват да се изтегли и законопроектът за тютюна, изготвен от депутати от ГЕРБ. От левицата са категорични, че законопроектът ще доведе до ликвидация на сектора.

По повод предстоящата днес дискусия в ЕП за използването на СРС-та у нас, Станишев изтъкна, че за първи път България ще бъде обсъждана в ЕП по толкова негативен начин. „Управляващите трябва да са наясно, че тази тема тепърва започва в европейските институции", отбеляза лидерът на БСП. По думите му, Групата на социалистите и демократите ще иска ЕК да следи системно този проблем.

Заради последния медиен скандал около лидера на Атака Волен Сидеров и опита му за директна цензура на медиите, Станишев коментира, че поведението на Сидеров е неприемливо. „Ако веднъж се тръгне по този път, никой няма да бъде защитен от произвола на съуправляващта пария", обърна се лидерът на БСП към журналистите и добави - „Впрочем, същата е и политиката на ГЕРБ".

 

Пълния текст на пресконференцията може да прочетет от тук >>>