Премиерът не пожела да чуе защо обедняват българите

Фев 11, 2011 Новини БСП 0 1556

  „Виждате, че когато се изисква мъжественост, министър-председателят го няма" - с тези думи депутатът от Коалиция за България Драгомир Стойнев коментира излизането на премиера Бойко Борисов от пленарна зала, преди да бъде прочетена декларацията на ПГКБ по повод обедняването на българските граждани

 

„Виждате, че когато се изисква мъжественост, министър-председателят го няма" - с тези думи депутатът от Коалиция за България Драгомир Стойнев коментира излизането на премиера Бойко Борисов от пленарна зала, преди да бъде прочетена декларацията на ПГКБ по повод обедняването на българските граждани.

 

 

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

 

на Парламентарната група на Коалиция за България

прочетена от народния представител Драгомир Стойнев

 

 

От името на Парламентарната група на Коалиция за България искам да споделя нашата загриженост относно катастрофалното обедняване на хората във връзка с непрекъснатото повишаване на цените на стоки и услуги от първа необходимост. 

Отлично знаете, че цените на основните хранителни стоки нарастват лавинообразно. Повишението на отделните стоки е между 20 и 50%. България е една от държавите, в която нарастването на цените на хранителните стоки е най-бързото измежду всички държави-членки на ЕС.

Също така, отлично знаете, че подобен ръст на цените е чисто спекулативен. За него няма обективни причини. Той не е подчинен на пазарна логика, а на нездрави пазарни сили. В такава ситуация, държавата трябва да се намеси решително и да защити своите граждани. Още повече, че близо 50% от разполагаемия доход на домакинствата отива за потребление на хранителни стоки. Задълбочаването на тези процеси могат да отведат хиляди хора под жизнения минимум.

Въпреки това, правителството гордо бездейства. Признавам, че малко са такива правителства, които са в състояние така стоически, безучастно и като неми свидетели да наблюдават срива в стандарта на живот на населението.

Разбира се, ако безбройните Ви медийни изяви можеха да решават истинските проблеми на хората, да ги нахранят, да им напълнят хладилника, под Ваше ръководство България сигурно щеше да процъфтява. Но уви, с празни приказки не се управлява, не се повишава или поне задържа на достигнатото равнище стандарт. Нужни са реални действия.

          И ако казаното до момента не е достатъчно, за да Ви убеди, че трябва най- накрая държавата да се намеси, то тогава се поставете на мястото на пенсионерите, които трябва да правят избор между това да си купят лекарства или храна. Поставете се на мястото на трудовите хора, чиито работен ден продължава повече от 10 часа, но чиито семейства въпреки това са принудени да живеят в лишения. Помислете за родителите на малки деца, за хората, зависещи от подкрепата на държавата, за онези, които не могат чрез труда си да се издържат! Къде са вашите защитни механизми за най-уязвимите групи, къде е вашата социална, човешка политика и реакция? Помислете на какво ги обрича Вашето бездействие!

 

         Затова, ние от Коалиция за България настояваме:

         Първо, минималната работна заплата още през следващия месец да се увеличи на 300 лв.

         Второ, да се увеличи размерът на месечните добавки за деца поне с 10%, за да се компенсира нарастването на издръжката на живота, натрупана от началото на управлението на ПП ГЕРБ. Трета година тези добавки са замръзнали на 35 лв. През 2009г. с тези добавки се купуваха 22 литра мляко, а днес 15 литра.

         Трето, От 1 април, пенсията за осигурителен стаж и възраст да се увеличи с размера на натрупаната инфлация от началото на управлението ви.

         Четвърто, на всички получатели на енергийни помощи за отопление, които към настоящия момент са около 250 хиляди души, да се отпусне еднократна компенсация в размер на 50 лв.

         Знаем, че чувайки тези справедливи предложения,  финансовият министър веднага ще извади арсенала със заучените реплики и ще започне да обяснява как за такива нужди пари в държавния бюджет няма.

         Но ние питаме - за чии нужди тогава са заложени пари в бюджета? Разбираме, че са за магистрали, за спортни зали и други проекти пари има.Но тези проекти нали се финансират от европейските фондове. Къде са парите за бедните хора, с какви пари вие ще ги подпомогнете и къде са заложени тези пари в бюджета?

         Уважаеми управляващи, пари има и това са допълнителните приходи от ДДС, които ще получите в резултат от по-високите цени на зърното, фуражите, брашното, хляба и олиото. Затова, призоваваме Ви поне този път да проявите малко повече управленска далновидност и да защитите покупателната способност на доходите и жизнения стандарт на българските граждани.

         Търпимост би могло да има за всичко друго, но когато става дума за жизненоважни стоки, за храна и за разширяваща се мизерия, такова поведение е недопустимо!