Ангел Найденов: Тревожно е, че правителството няма позиция за случващото се в Египет

Фев 11, 2011 Новини БСП 0 1530

Кирияк Цонев: Няма политическа сила в Египет, която да е  в състояние да реши проблемите   Случващото се в Близкия изток има позитивен ефект, заяви заместник- председателят на ПГКБ и председател на Съвета по национална сигурност и отбрана към НС на БСП Ангел Найденов

Кирияк Цонев: Няма политическа сила в Египет, която да е  в състояние да реши проблемите

 

Случващото се в Близкия изток има позитивен ефект, заяви заместник- председателят на ПГКБ и председател на Съвета по национална сигурност и отбрана към НС на БСП Ангел Найденов. Днес се проведе дискусия „Протестите в Северна Африка - има ли дилема „стабилност или демокрация", която беше организирана от съветите по национална сигурност и отбрана и по външна политика.

Ангел Найденов изтъкна, че протестите, недоволството, бедността и безработицата в региона са ескалирали рязко в последните няколко години. Младежката безработица е над 70%, а икономическата криза е нанесла сериозен удар върху средна класа и по-бедната част от населението на страните в региона. „Дълги години хората в Близкият изток, търсеха изява на своя глас. Днес виждаме тяхната реакция. Светът и преди е виждал как едни или други режими се сриват под тежестта на народното недоволство", отбеляза Найденов.

Депутатът от БСП припомни, че Левицата винаги е анализирала и заемала ясна позиция по важните световни събития. За сметка на това, сегашните управляващи не се ангажират с оценка, отсъства адекватна реакция на институциите в България по едни толкова значими за Европа и целия свят събития. Именно затова анализите от дискусията ще бъдат представени на Министерството на външните работи. Найденов е обезпокоен, че страната ни няма позиция, а ситуацията в Близкия Изток и Северна Африка се променя не с дни, а с часове.

Експертът по арабистика и дипломат от кариерата Кирияк Цонев сподели, че стокообменът с арабските държави преди години е бил 2,6 млрд. долара, от които 1,3 млрд. са попадали директно в българската хазна. Според него загубите на пазарите в арабския свят е тежък удар за българската икономика. „Днес ние нямаме какво да предлагаме, ние нямаме стоки", допълни той. „Не може да се слага знак за равенство между това, което се случи в България в началото на прехода и това, което се случва в момента в арабския свят. Това не е правилно. Защото събитията в Египет са чисто и просто бунт. Бунт от социален характер на едно неграмотно, бедно и гладно население", коментира Цонев.

От думите на арабиста стана ясно, че националният продукт на Египет се разпределя между едва 5% от населението на страната. Другите 95% от хората са изоставени на произвола на съдбата. „Днес Египет наближава 85 млн. население. Това са милиони млади хора, които търсят работа, хляб и образование. Няма политическа сила в Египет, която да е в състояние да реши тези проблеми", твърди Кирияк Цонев.

Според евродепутата от БСП Кристиан Вигенин случващото се доказва, че сигурността в условията на авторитарен режим е временно явление, което рано или късно приключва. „Затова трябва да се насърчават процеси, които да доведат до сигурност, което е предизвикателството в условията на относителна демокрация", допълни дой.

По думите на евродепутата колкото и да са големи възможностите на ЕС, няма как да бъдат направлявани отвън мощните социални процеси в страни с мащабите на Египет. Събитията там ще имат много сериозни последици, защото ще разместят пластовете не само в Близкия Изток, но и в глобален мащаб, убеден е Вигенин. Той твърди, че липсата на позиция от страна на българските институции за Египет показва неспособност да се уловят важни процеси.

България губи пари от износ за Египет в размер на 160 милиона лева, отбеляза председателят на Съвета по икономическа политика към НС на БСП Явор Куюмджиев. „Трябва да отбележим, че енергийната ни сигурност е застрашена, тъй като регионът на Близкия изток е ключов за проекти от световен мащаб. „Такъв е клонът на Набуко и средиземноморският обхват за пренос на електроенергия", допълни Куюмджиев.