За ГЕРБ подслушването е основен метод на управление на страната

Фев 10, 2011 Новини БСП 0 1277

  Подслушването се е превърнало в метод на управление на страната

 

Подслушването се е превърнало в метод на управление на страната. Това заяви председателят на НС на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев след срещата на ПГКБ с представители на Института за модерна политика. Лидерът на БСП изрази тревогата си от масовото и безконтролно подслушване в страната, което става със заобикаляне на законите, с филтриране на информацията от СРС и с използването на тази информация за политически цели. По думите на Станишев, управляващите правят законодателство, което създава условия за използването на СРС-та с политическа целесъобразност. „Политиката на правителството е политика на репресия спрямо основни граждански права", категоричен беше лидерът на БСП.

Сергей Станишев обяви, че следващата седмица в Европейския парламент предстои обсъждане на темата за използването на СРС-та в България. Председателят на БСП отбеляза, че дискусията е показателна за тревогата на ЕП по отношение на  порочните практики, които застрашават демокрацията в страната ни. Станишев изтъкна, че през март ще се проведе конференция в ЕП за свободата на медиите и гражданските права. Лидерът на БСП напомни, че левицата е подготвила законопроект, чрез който се въвежда по- голям независим и граждански контрол върху употребата на СРС-та.

От Института за модерна политика отбелязаха, че европейският авторитет на България е сериозно накърнен. Борислав Цеков коментира, че милиционерщината, опитите за използване на службите за политически цели и ескалацията на полицейското насилие са практики, които нямат общо с европейското развитие на страната ни. „Това, което се случва в страната през последните седмици, е позорящо петно за европейския авторитет на България", заяви Цеков. По думите му, правата на хората се ограничават и страната ни се връща десетилетия назад.