Пълен хаос в МВР заради Цветан Цветанов

Фев 09, 2011 Новини БСП 0 1032

  Вътрешният министър с подпис отменя влизането в сила на ЗИД на Закона в МВР     Заради неграмотността на вътрешния министър Цветан Цветанов, ЗИД на Закона за МВР не действа и всички процесуално-следствени действия, предприети от МВР, могат да бъдат обжалвани от гражданите в съда

 

Вътрешният министър с подпис отменя влизането в сила на ЗИД на Закона в МВР

 

 

Заради неграмотността на вътрешния министър Цветан Цветанов, ЗИД на Закона за МВР не действа и всички процесуално-следствени действия, предприети от МВР, могат да бъдат обжалвани от гражданите в съда. Това заяви народният представител от Коалиция за България Румен Петков в парламента. Той изрази тревогата на левицата заради пълния административен хаос и законов нихилизъм, който е следствие от некомпетентността на министъра на вътрешните работи.

Петков цитира докладна записка от 7 януари 2011г., чиито автори са директорът по управление на бюджета и директорът на „Човешки ресурси" в МВР. От текста става ясно, че към 1 януари 2011г. част от служителите на закритата вече ГД „Досъдебно производство" все още се водят на нейния щат. По тази причина се предлага да се запази досега действащата структура до 31 март - тоест да се отложи влизането в сила на ЗИД на Закона за МВР от 1 януари за 31 март. Поставяйки резолюция „Да", министър Цветанов на практика с подписа си разрешава законът да не влиза в сила от 1 януари. „С подпис български министър си позволява да отложи влизането в сила на закон", възмути се Петков и изтъкна, че автор на закона е самият Цветанов. От докладната става ясно и че още на 15 декември миналата година министърът е сезиран, че законът няма да сработи тогава, когато е публикуван в Държавен вестник. Цветан Цветанов обаче така и не е създал условия за прилагането на ЗИД на Закона за МВР от началото на тази година.

„Текстът е ярка илюстрация на управленската немощ и некомпетентност на министъра", заяви Румен Петков. Той отбеляза, че такъв случай, с един подпис да се отменя закон, България в съвременната си история не познава. „Страната ни е в условия на беззаконие, на груба спекулация с правомощията на МВР", изтъкна депутатът от левицата и за пореден път от името на ПГКБ настоя за оставката на вътрешния министър. „В момента нямаме МВР", възмути се Румен Петков.

Депутатът от Коалиция за България Кирил Добрев изтъкна, че вече четири месеца продължава проверката на НАП по имотите на Цветан Цветанов. „Силно притеснени сме от начина, по който НАП проверява", заяви Добрев. Той изрази притеснението си, че входящата декларация на Цветанов от 1.12.2006г. има вариант да бъде подменена. Добрев постави въпроса колко пъти Красимир Стефанов е правил срещи в кабинета на Цветан Цветанов и темата на разговор е била декларацията. „Колко пъти е увеличаван срокът за проверка", поиска да знае Добрев и напомни, че в рамките на месец проверката трябваше да приключи. Добрев изтъкна, че несъответствието в декларациите на Цветанов е около 200 000лв. „Цветанов превърнал ли се е в ЕТ и регистрирал ли се е по ДДС?", попита депутатът от левицата.