Нашата крайна цел е падане на правителството на ГЕРБ

Фев 09, 2011 Новини БСП 0 1689

ПГКБ иска Конституционният съд спешно да се произнесе по възможността за внасяне на вот на недоверие   Нашата крайна цел е вот на недоверие и падане на правителството

ПГКБ иска Конституционният съд спешно да се произнесе по възможността за внасяне на вот на недоверие

 

Нашата крайна цел е вот на недоверие и падане на правителството. Това заяви председателят на НС на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев след среща на ръководството на ПГКБ с ръководството на ПГ на ДПС. Срещата е част от поредицата разговори, които левицата провежда с парламентарно представени и извънпарламентарни политически сили и НПО. Целта на срещите е да бъде обсъдена ситуацията в страната и да се даде оценка на управлението на ГЕРБ.  

Представителите на ПГКБ и на ДПС изразиха общото мнение, че има основания за искане на вот на недоверие на кабинета в различни сфери. От левицата изтъкват като водеща темата за сигурността. По думите на Станишев, тя показва цялото разграждане на държавните институции в резултат на дейността на вътрешния министър Цветан Цветанов. Лидерът на БСП отбеляза видимия провал на управляващите по отношение на членството на България в Шенген от март месец тази година. От друга страна стои въпросът за употребата на СРС-та за политически цели, както и неспособността на МВР и на вицепремиера да се справи с престъпността в страната. Станишев изтъкна, че тази тема засенчва други сериозни проблеми, причинени от управлението на ГЕРБ. За пример лидерът на БСП даде обедняването на българите, социалната криза и стагнацията на икономиката.

Сергей Станишев обяви, че спешно ще бъде внесено искане до Конституционния за отмяна на текстове от Правилника на Народното събрание, които противоречат на Конституцията. Лидерът на социалистите обясни, че това се налага заради възникналия въпрос дали може да бъде внесен вот на недоверие след вота на доверие. Станишев отбеляза, че Конституцията е много категорична и разделя двете процедури. От една страна става дума за инициатива на опозицията и за парламентарно право. От друга страна вотът на доверие е инициатива на МС. „Абсурдно е да се мисли, че правителството с вотове на доверие би могло да отнеме правото на опозицията да събере подписи за вот на недоверие", категоричен е зам.-председателят на ПГКБ Михаил Миков.