Декларация на ПГ на Коалиция за България

Фев 09, 2011 Новини БСП 0 1635

ДЕКЛАРАЦИЯ     На Парламентарната група на Коалиция за България Прочетена от зам

ДЕКЛАРАЦИЯ

 

 

На Парламентарната група на Коалиция за България

Прочетена от зам.-председателя на ПГКБ Ангел Найденов

 

 

През последните дни към богатата и пъстра картина на тема специални разузнавателни средства бяха прибавени два нови факта:

-            констатации и изводи на парламентарната подкомисия за контрол над специалните разузнавателни средства;

-            анализ на съдебната власт по практиката на прилагане и използване на специалните разузнавателни средства.

 

         Те, за съжаление, само затвърдиха тягостното впечатление за безпрецедентност на ситуацията.

 

         Едната страна на проблема е броят на разрешените и прилагани средства, където наблюдаваме драстично увеличение от основните заявители - МВР, вкл. и средствата, прилагани без съдебно разрешение; ДАНС и Прокуратура. Увеличението с 300% спрямо 2008г. не носи резултати и ефективност, измервани с годни ВДС, а още по-малко с предотвратени и разкрити престъпления, или осъдени лица. Фрапиращи са данните, представени от Главния прокурор, показващи, че оправдателните присъди по дела с използвани СРС-та са 49%, при 4% по всички останали дела.

 

         Другата страна са дълбоко порочните и напълно неприемливи практики, разкрити и посочени в анализите на парламентарната подкомисия и на съдебната власт. Изводите им потвърждават убеждението, че СРС-тата са се превърнали в зловещ инструмент, създаващ възможности за злоупотреба с тях, вкл. и за политически цели. 

 

         Към това трябва да прибавим филтрирането и укриването на информация, подавана към разследващите органи, недостатъчните мерки за съхраняване и опазване на данните. Всичко това създава възможност за избирателно ползване на информация, не само в рамките на досъдебното производство, но и за натиск и контрол на „неудобните лица". Всичко това е част от ежедневието ни през последните седмици и в неговата сянка оставатостаналите проблеми и теми.

 

         Уважаеми дами и господа народни представители,

        

         Парламентарната група на Коалиция за България:

 

Първо, настоявада бъдат отворени и направени публично достояние стенограмите от заседанията накомисията по вътрешна сигурност и обществен ред и подкомисиите за контрол на ДАНС и на СРС по изслушванията на всички лица, посочени в информациите за контрабанда или имащи отношение към прилагането и използването на СРС-та. Този апел е и към ръководството на Народното събрание.  

Второ, заявява своето категорично намерение да информираме Европейския парламент и Европейската комисия, и да поискаме тяхната намеса за прекратяване на злоупотребата със специални разузнавателни средства и нарушаване на правата на българските граждани.

Трето, ще внесе законодателни промени, насочени към:

-         възстановяване на независимия орган, контролиращ СРС-та при запазване, вкл. и увеличаване капацитета на парламентарния контрол;

-         прецизиране на процедурата по искане и даване на разрешения за прилагане и използване на СРС-та;

-         контрол на информацията, придобита чрез СРС-та, включително и нейното унищожаване;

-         информиране на гражданите, попаднали в обхвата на прилагане на СРС-та, без да са заподозрени и извършили престъпления.

 

 

         Уважаеми дами и господа народни представители,

 

         Политическата отговорност за сегашната ситуация е на правителството и на парламентарното мнозинство на ГЕРБ. А персонално- на министъра на вътрешните работи. 

 

За Коалиция за България решението е:

 

         Г-н Цветан Цветанов незабавно да подаде оставка или да бъде освободен  от постовете вицепремиер и министър на вътрешните работи. Като министър на вътрешните работи г-н Цветанов е отговорен за промените, насочени към засилване на полицейщината в държавата, превръщането на СРС-тата в средство за контрол на хората и за провала на борбата и противодействието на престъпността и корупцията.

         Той е основен инициатор на промените в наказателните закони, довели до значително увеличаване на съставите, за които може да се прилага СРС, до рязко увеличаване на потенциалните заявители и до създаване на възможност за осъждане само по информация от СРС и анонимен свидетел. Както и за скандалните поправки в Закона за електронните съобщения, отнасящи се до данните за трафика.

 

Министър-председателят е длъжен да реагира възможно най-скоро, в противен случай - той поема и носи цялата отговорност за безобразията в сектор сигурност, включително и за провала на членството на България в Шенгенската зона.

 

Липсата на реакция от негова страна ще бъде израз на безсилие или на зависимост.