Петър Витанов: Мащабът на прането на пари беше подценяван от Европейския съюз

Губим милиарди от корупция

„В Европа всяка година са перат милиарди евро, а европейските граждани твърдят, че корупцията в техните държави не само не намалява, а се увеличава в последните години. Много често евроизмамите стават и с изрядни документи.“ Това каза Петър Витанов, ръководител на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент по време на дебата „Финансови престъпления и корупция - защита на финансовия интерес на Европейския съюз“ в Брюксел в рамките на Съвместната група за парламентарен контрол на Европол.

„Престъпниците печелят и перат милиарди евро годишно. Мащабът и сложността на дейностите по изпиране на пари в Европейския съюз досега бяха подценявани. Професионалните перачи на пари са създали паралелна подземна финансова система и използват всякакви средства, за да проникнат и подкопават европейските икономики и общества“, каза Петър Витанов.

Според него е тревожно, че въпреки големия брой структури, които трябва да се борят с корупцията, гражданите на Съюза имат усещането, че тя не само не намалява, но и се увеличава в последните години.

„Борбата с корупцията остава предимно национална компетентност. Всъщност в ЕС няма дори ясно определение за „корупция“, въпреки че Договорът на Европейския съюз я признава като „европрестъпление“ заради трансграничните последици“, заяви Витанов.

Той цитира и данни, според които корупцията струва на Европейския съюз до 6,3% от брутния вътрешен продукт, което означава милиарди евро всяка година. А според проучване на Евробарометър, публикувано през юни 2020 г., 71% от европейците смятат, че корупцията е широко разпространена в тяхната страна, а 42% смятат, че тя се е увеличила през последните години.

„Корупцията не може да бъде само национален проблем в рамките на Европейския съюз, като се има предвид колко свързани са нашите икономики“, добави Витанов.

Евродепутатът от левицата обърна внимание и на факта, че по документи някои поръчки с европейски пари изглеждат изрядни, но на местно ниво хората знаят, че става въпрос за злоупотреби. „Много често на хартия нещата изглеждат добре, документите са изрядни, административно всички процедури са спазени. В действителност обаче можем да видим със собствените си очи, че парите са пропилени. Възлагането на договори при обществените поръчки е опорочено и това е най-тревожният пример за корупция“, каза още Витанов.

Българският евродепутат попита Европол, какво смята да предприеме за този вид корупция, която остава невидима за институциите. Какви ще са действията на Европейската прокуратура и дали тези структури се нуждаят от помощта на Европейския парламент. 

„За нас, като евродепутати е важно, какви действия предприема Европол, за да се справи с този сериозен проблем. Как можем ние, като законодатели, да помогнем на службата да свърши по-добре своята работа съвместно с Европейската прокуратура“, попита Петър Витанов.