Правителството на ГЕРБ е правителство на стискането

Фев 08, 2011 Новини БСП 0 1193

  Сергей Станишев: Борисов да си спомни, че е премиер

 

Сергей Станишев: Борисов да си спомни, че е премиер.  Цветанов да си ходи на часа

 

 

Правителството на ГЕРБ е правителство на стискането. С тези думи председателят на НС на БСП Сергей Станишев обобщи вредната за българските граждани политика, която водят ГЕРБ. Лидерът на БСП изрази възмущението си от честия призив на управляващите - хората да стискат зъби и да затягат коланите в очакване на светлото бъдеще. „На много българи зъбите ще им окапят от стискане", изтъкна Станишев. По думите му, премиерът Бойко Борисов се изживява като Ханс Кристиан Андерсен, разказвач на приказки, а все повече българи живеят като в приказката „Малката кибритопродавачка", защото обедняват. „Доходите падат. Става въпрос за оцеляване на хората", добави лидерът на БСП и предложи управляващите да актуализират бюджета и да  повишат минималната работна заплата.

Сергей Станишев беше категоричен, че вътрешният министър Цветан Цветанов трябва да си ходи на часа от поста, който заема. Според председателя на БСП, Цветанов няма как да остане вътрешен министър, след убийствените констатации в доклада на парламентарната Подкомисия за контрол на СРС-та. Лидерът на социалистите изтъкна, че докладът е показателен за това как институциите се ползват за политически цели и как се разпъва политически чадър над закононарушенията на управляващите. „Министър Цветанов се прави на умрял, все едно че нищо не се е случило. Премиерът очевидно не желае или не може да се раздели с вътрешния министър", отбеляза председателят на БСП.

Социалистите изразиха неодобрението си от драстичното увеличение на употребата на СРС-та с 300% и тяхната ниска ефективност. Станишев изтъкна, че използването на службите и СРС-тата ще бъдат тема на дискусия в ЕП другата седмица.

Зам.-председателят на ПГКБ Ангел Найденов заяви, че тази седмица ще бъде депозирано писмо с искане до председателя на парламента за отваряне на всички стенограми на комисиите и на подкомисиите, в които са дискутирани въпросите за контрабандата и за прилагането на СРС-та. Найденов обяви и насоките, в които БСП готви законодателни промени за по- строг контрол на СРС-тата. От левицата ще искат да се възстанови независимият орган за контрол върху СРС-та и да се усили капацитетът на парламентарните структури, които имат отношение към тези тема. Законодателните промени ще засегнат още: процедурите по искане и разрешаване на СРС-та; процедурите по прилагане и придобиване на информация от тези средства; сроковете за изготвяне на веществени доказателствени средства; контролът върху придобитата информация и нейното съхраняване и унищожаване; процедурата за информиране на гражданите, които са попаднали в обсега на прилагане на СРС-та, без те да са уличени в престъпна дейност.

Сергей Станишев коментира и информацията за възможността Росатом да предяви претенции към България за АЕЦ Белене. Според лидера на БСП, от писмото на Атомстройекспорт личи нежеланието и неумението на българското правителство да води разговори за реализацията на проекта. „Припомням на премиера Борисов, че той не е лидер на опозиционна сила, а е министър-председател на България от 18 месеца. Време е не да задава въпроси, а да дава отговори на въпроси", заяви лидерът на БСП. Той настоя премиерът Борисов да каже какво е направило правителството на ГЕРБ, за да стартира проектът Белене и той да бъде на приемлива за България цена. Станишев  изтъкна, че днес премиерът споменава стойности от 8 -9 -10 млрд. евро за Белене, без обаче да обясни откъде взима тези „фантастични данни". Лидерът на БСП отбеляза, че има подписани 5  или 6 допълнителни споразумения по Белене и настоя Борисов да каже какво има в тях. Председателят на БСП попита дали премиерът знае какво се случва и с общото споразумение за инженеринг, доставка и изпълнение на целия проект.

Сергей Станишев напомни, че споразумението за Белене, подписано през 2006г., е за близо 4 млрд. евро. Той обясни, че инфлационният индекс се изчислява на основата на Евростат и е въпрос на последващи преговори. Заявената обаче цена от 6.3 млрд. евро при последните разговори с Кириенко, не влиза и в най- лошия сценарий на инфлационен индекс по Евростат. „Правителството да обясни как е стигнало до тази цена", настоя лидерът на БСП. Той изтъкна, че Белене е най- конкурентноспособният проект в сравнение с останалите проекти, има фиксирана цена на строителство и отговаря на всички европейски стандарти. Станишев изрази желание да помогне на Бойко Борисов и му подсказа, че аргумент при преговорите с руската страна може да бъдат проблемите с техническия проект.

От БСП са категорични, че ГЕРБ прилага двойни стандарти по отношение на бившите агенти на ДС. След като управляващите настояха да бъдат изтеглени посланиците, които са били агенти на ДС, стои въпросът дали ГЕРБ ще освободят хората от ДС в своите собствени редици. Секретарят на НС на БСП Антон Кутев изтъкна, че бивши агенти на ДС са назначени за  областни управители и шефове на агенции. Има хора от ДС и в Изпълнителната комисия на ГЕРБ, както и в Парламентарната група на ГЕРБ. Кутев даде за пример Любомир Христов, който е бил агент на ДС и на 12 януари е назначен за директор на Областната дирекция на полицията в Шумен. Секретарят на НС на БСП напомни, че шефът на митниците Ваньо Танов също е бил от ДС.

 

Пълния текст на пресконференцията може да изтеглите от тук >>>