Сергей Станишев: БСП трябва да събуди енергията на надеждата в обществото

Фев 06, 2011 Новини БСП 0 1691

Георги Първанов: Иска се сила, когато си на колене, да кажеш, че си за управление на националното съгласие

Георги Първанов: Иска се сила, когато си на колене, да кажеш, че си за управление на националното съгласие. Това не е пораженчество

 

„Иска се сила, когато си на колене, да кажеш, че си за управление на националното съгласие. Това не е пораженчество", заяви президентът  Георги Първанов по време на дискусията „Ще успее ли подмяната на демокрация?", посветена на събитията от „4 февруари 1997г". Тя беше организирана от Фондация "Институт Николай Добрев", клуб "4 февруари" и Младежкото обединение в БСП . Разговорът се проведе в централата на БСП, като неин специален гост беше президентът на Република България. Той изрази възмущението си от стремежа да се подмени значението на случилото се на „4 февруари". Провокиран от опитите за фалшиво пренаписване на историята, Първанов коментира - каква е логиката да кажем, че искаме правителство, а след това да се откажем? Той припомни интересни моменти от случилото се около знаковите дати. Изтъкна, че Николай Добрев, след като е преровил планини от информация и се консултирал с експерти във всяка област, е направил възможно най- добрия за прехода кабинет. „И през ум не можеше да ни мине да изтичаме на завоя и да хванем някой министър", каза Първанов. По думите му, първоначално е имало три варианта за правителство. Той изтъкна, че би било добре ако станат публични стенограмите от заседанията на ИБ и на ВС на партията и на парламентарната група от онзи период. Там ясно е казано, че нещата се свеждат до личната отговорност на Николай Добрев и на Георги Първанов.

Важен въпрос пред БСП е как в диалог с други политически сили и организации да събуди енергията в обществото, каза лидерът на БСП Сергей Станишев. Той  изтъкна, че датите „10 януари 1997г." и „4 февруари 1997г." събират в себе си два модела на управление и на отношение към държавата. Първият е знак за разрушение и конфронтация, а вторият модел е символ на политиката, водена с мисъл за държавата. Станишев отбеляза, че „4 февруари 1997г." отвори пътя към излизането на България от политическата, икономическата и социалната криза. Лидерът на БСП определи връщането на мандата от страна на Николай Добрев като смела, мъдра и отговорна стъпка, която дава възможност да се търси национално съгласие. „Ако не беше направена, България щеше да изпадне в хаос", отбеляза Станишев и добави:  „Николай Добрев и Георги Първанов заслужават голямо уважение за тази стъпка". Според председателя на БСП, същността на протеста на 10 януари е била подменена и протестът е бил употребен от определени сили.

Сергей Станишев изтъкна, че е необходимо да се извлекат поуките от двете знакови дати в контекста на случващото се днес в България. Той изрази тревогата си от политиката на ГЕРБ, която води страната ни в задънена улица. „Днес България се управлява като групировка", възмути се Станишев.

Президентът Първанов каза, че „10 януари" не е част от миналото, а ще се възпроизвежда непрекъснато, защото има политици, чиято стихия не е знанието и моженето, а сблъсъкът. Той изтъкна, че силата на лидера не е в това да знае всичко, а да намери подходящите хора, които да помогнат във формирането на национална позиция. Президентът добави, че винаги е бил за това да се мисли и да се работи за широко коалиционно управление. Според него тройната коалиция постигна исторически компромис и имаше прагматично разбиране за целите на страната ни.

Специално за дискусията младежите в БСП бяха подготвили прожекция на филм за събитията на „4 февруари". „Този компромис беше в името на съгласието, разбирателството и гражданския мир в страната. „Нека ме обвиняват, че не позволих българите да бъдат разделени с пропаст и то кървава пропаст", казва в интервю Николай Добрев. Във филма той добавя: „10 януари е тревожен сигнал за всяка власт. Когато се разминаваш с очакванията на избирателите, загърбваш реформите, не уважаваш политическия опонент, създаваш информационно затъмнение - те очаква тази съдба.

Председателят на Младежкото обединение в БСП Явор Гечев заяви, че тази дискусия е инициирана, защото миналото е най- добрата отправна точка към бъдещето. „4февруари" има своите измерения днес, каза Гечев. След тази дата Николай Добрев бе казал, че никой не може да подмени демокрацията с метла, справедливостта- със заповед и да успее, напомни председателят на Младежкото обединение.

В заключение президентът Георги Първанов изтъкна, че „4 февруари" носи идеята за промяна. „Не бива да смятаме, че щом сме се променили веднъж, трябва да спрем. Урокът на „4 февруари" е - промяната няма алтернатива", каза Първанов.

Сергей Станишев напомни тези от дискусията, в която се чу, че победителите пишат историята. Истината обаче според него е друга- историята винаги дава шанс за реабилитация.