Корнелия Нинова: Време е за решителни действия, готови сме с конкретни такива

Окт 24, 2021 Новини Избори 0 828

Да се пуснат на пазара храни от държавния резерв, за да се помогне на хората и на производителите

Временно да се спре износът на дърва

 

„За нас ключовите думи в тази ситуация са: промяна, но и стабилност, предвидимост и сигурност“. Това заяви в ефира на Нова телевизия лидерът на БСП Корнелия Нинова. По думите й това е възможно - променяш модел на здравеопазване и правиш общинската болница защитено заведение, което дава стабилност на хората в региона, дава сигурност на лекарите, че ще работят там и предвидимост, че ще има регионално здравеопазване и всеки българин ще има достъп до качествено такова.

„Моментът е изключително важен за решителни действия. Изтече времето за дискусии и приказки“, категорична бе Корнелия Нинова. Тя заяви, че левицата предлага конкретни мерки,  които могат да се случат веднага, за да стабилизират държавата и да се помогне на народа. Според нея първо трябва да се определят групите нуждаещи се от помощ. Нинова коментира, че в момента 1 237 080 семейства ползват само дърва за огрев. „Тъй като е скъп токът, започнаха да търсят дърва, такива няма на пазара, качиха се цените, а камионите с дърва излизат за Гърция“, обясни лидерът на БСП. Тя заяви, че първо решение е временното спиране на износа на дърва, за да се помогне на над 1 млн. български домакинства. „Заради цените на газта и тока скочиха и цените на храните. Предлагаме да се отвори държавният резерв и да се пуснат храни на пазара. Ще се помогне на всички българи, които изнемогват на тези цени“, каза Нинова. Тя коментира, че в резерва би трябвало да има олио, захар, мляко, сирене и други стоки, закупени още на ниските цени. По думите й, ако сега те бъдат пуснати на пазара, това ще успокои цените, а резервът ще се запълни от производителите и търговците, от които държавата ще купи и така ще помогне и на българското производство. 

Помолена да коментира с кого БСП ще търси разговори след изборите, Корнелия Нинова подчерта, че по ключови теми трябва да се търси съгласие отсега. Тя отбеляза, че и Европа, и светът призовават за намаляване на данъците на горива, на енергоносители, акцизи, ДДС. „Можем ли да се съгласим отсега, че на 15.11.2021 г. ще внесем намаляване на ДДС за храните от малката кошница от 20 на 9%?“, попита тя. Лидерът на българските социалисти заяви, че БСП е готова да разговаря с всички, но ще търси обединение около промяна, която трябва да започне, защото съществената промяна още не е започнала. Нинова подчерта, че към момента левицата не води предизборно разговори с други партии и ще ги води след изборите. „Призоваваме партиите да извадят програми, да дадат идеи, да кажат съгласни ли са да се стартира атомна централа“, попита още тя. По думите й АЕЦ „Белене“ е дългосрочното решение за българската енергетика и икономика.

Друг важен въпрос Нинова постави: съгласни ли са бързо да се свикат кметовете и да се реши как ще се поддържа социалният патронаж през зимата, как ще се помогне на хората, с колко се е увеличила топлата кухня за възрастните и тези пари да бъдат отпуснати още през ноември и декември от бюджета. „Това са съществените неща, които вълнуват хората, а не  кой с кого си говори сега по кабинетите“, коментира лидерът на БСП.

„Готови сме за разговори с партиите на промяната, дано този път да са съществени, за политики, а не за постове“, заяви Корнелия Нинова. По повод на разговорите за постове на „Продължаваме промяната“, Нинова заяви, че не е време за тях сега. По думите й те вървят по пътя на партиите на промяната в 46-тия парламент, когато е постигнато едно хубаво споразумение с политики какво и как да се прави, а те са се изпокарали кой да е министър. „Не раздавайте постове. Народът е изправен пред такива изпитания. Най-малко в момента трябва да ви интересуват министерски постове“, призова лидерът на БСП.

Корнелия Нинова подчерта, че хората искат да знаят дали ще има 120 лв. за пенсионерите през януари, февруари и март. „Ние предлагаме да има“, допълни тя. По думите й сигурно искат да знаят и дали общинската им болница ще бъде закрита следващия месец или ще се намерят разумни държавници, които да променят модела на здравеопазването. Лидерът на БСП обясни, че общинските болници трябва да станат защитени заведения и да не се приватизират, закриват, а да се финансират допълнително и да им се осигуряват кадри, за да има всеки достъп до здравеопазване. „Сигурно се интересуват и кога децата им ще тръгнат на училище, защото не могат да седят в къщи да ги гледат или какви компенсации ще получат за това“, коментира Нинова.

Корнелия Нинова подчерта, че основният опонент на БСП е старият модел на управление, който трябва категорично да бъде променен и това трябва да започне с промяна в законодателството.

Помолена да изрази мнение за случващото се в здравеопазването в момента, Нинова коментира: „Трябваше да има предвидимост и да има подготовка, както и всяка здравна мярка да бъде обявявана заедно с икономическа и социална. Ние бихме направили следното – казваме: затварят се училищата, след един месец от 10.12.2021 г. В същата заповед трябва да пише и че родителите, които остават да гледат децата си, получават по една средна работна заплата за страната, за това че са в неплатен отпуск. Затваряме кина театри, културни мероприятия от 02.12.2021 г. На тези самоосигуряващи се хора също се изплаща  по една заплата. Така се създава спокойствие и сигурност у хората“. 

Нинова изтъкна, че има и мерки, които трябва да се вземат на момента. Според нея наличието на антитела трябва да дава възможност за получаване на „зелен сертификат“, което може да се направи сега и веднага.  По думите й на хората, които имат заболявания, непозволяващи да им се постави ваксина, трябва да се даде възможност също да се движат и да живеят. По отношение на здравната система тя коментира, че трябва да се осигури заплащане на лекари и медицински екипи, които в момента са свръхнатоварени.

„Отново призовавам да се отвори държавния резерв и да се осигурят необходимите неща, които липсват не само в здравеопазването. Вчера министърът на здравеопазването е обяснил как трябва да звънне да пита в резерва дали има респиратори. Това е шокиращо. Така не се управлява държава, особено в криза“, категорична бе Нинова.

Попитана как ще повлияе на президента Радев неодобрението към министър Кацаров, Нинова заяви че ще му повлияе добре, ако го освободи. „Ако искаш да провалиш някого – мълчи, докато той греши. По-добре е да се казват грешките“, коментира Нинова. По думите й е очевидно, че грешките на Кацаров вредят и на Радев. Нинова подчерта, че БСП е последователна и както е критикувала Борисов при първите кризи, когато бяхме първи по смъртност, така и сега критикува. „Или си принципен и последователен, и представляваш хората, които застават зад теб, или си конюнктурен. Не може в една и съща ситуация да критикуваш, а след това да мълчиш само, защото някой е служебен министър“, категорична бе тя.

Според Нинова и БСП представлява хората, и когато техните интереси са засегнати, независимо от кого, тя винаги ще застане на страната на хората. Тя подчерта, че БСП вече публично е поискала оставката на министър Кацаров.

На въпрос за президента Радев и „Продължаваме промяната“ лидерът на БСП обясни, че БСП е една от партиите, които подкрепят Румен Радев и Илияна Йотова за президент и вицепрезидент. „Оттам нататък с другите партии се състезаваме на полето на политическите идеи, на план за действие“, заключи Корнелия Нинова.