Проф. Гечев, БСП: АЕЦ “Белене“ трябва да бъде завършена.

Окт 23, 2021 ПЛЕВЕН Новини Избори 0 1317

23.10.2021г.

„БСП е последователна в своята политика за развитие на ядрената енергетика. АЕЦ “Белене“ трябва да бъде завършена. Предстои решение на ЕК, че ядрената енергетика ще бъде включена в „Зелената сделка“. Това обезоръжава аргументите на нашите опоненти“. Това заяви в ефира на NovaNews водачът на листата на „БСП за България“ в Плевен проф. Румен Гечев.  По думите му причините за повишаването на цените на тока са няколко. На първо място той посочи общата тенденция в целия ЕС поради объркана енергийна политика, подчинена на геополитически, а не икономически интереси. Чисто българските причини той определи като спекулативни и заложени от правителството на Борисов. Социалистът заяви, че е била създадена независимата борса за покупко-продажба на електричество. По думите му наредбата позволява един и същ купувач да прави едновременно няколко различни по цени заявки без никакво капаро и да се откаже от няколко от тях, и да остане тази, която на него му е най-изгодна. Проф. Гечев обясни, че тя съдържа и нещо друго, което е недопустимо – няколко фирми с големи финансови възможности да купуват големи количества енергия и след това да я препродават на спекулативни цени на средни и дребни играчи. „Това трябва да бъде променено, защото също води до покачване на цените“, категоричен бе той.

Проф. Румен Гечев припомни и казуса с АЕЦ „Белене“, на който 750 000 български граждани са казали „да“ на завършването на проекта за тази АЕЦ на референдума през 2013 г. и който Борисов първо е определил като добър и необходим. „След това под силен външен натиск той предаде националните ни интереси и погреба проекта за 10 години“, допълни социалистът. Според него сега  двата реактора е можело да работят и като ценова котва да държат цените ниски спрямо средните европейски.

По думите му България е щяла и да печели от износ при тези високи цени на електричеството и ниската цена на производството на електроенергия от атомните електроцентрали. Той подчерта, че в момента евтиният ток от АЕЦ „Козлодуй“ се изнася, а българските домакинства купуват скъпия от ТЕЦ-овете. Проф. Гечев коментира, че България не може да издържи на високите цени на емисионните разрешителни за тях. Той подчерта и че правителството на Борисов не е защитило националния ни интерес, подписвайки, че до 2025 г. ТЕЦ-овете ще бъдат затворени. За разлика социалистът посочи Полша, която си е извоювала удължаване на срока до 2049 г. „AEЦ „Белене“ трябва да бъде завършена, както суверенът е решил през 2013 г. Не е проблем да има държавни гаранции, след като ядрената индустрия на Франция над 80% е държавна собственост, но трябва да бъдат привлечени и стратегически инвеститори“, обясни той. Според него централата трябва да бъде завършена на базата на публично-частното партньорство. По думите му без нея България няма да излезе от енергийната кома, в която се намира. Проф. Гечев обясни, че завършването на централата ще отнеме 7-8 години. „Дотогава България трябва да поиска промяна на политиката на ЕК с покриване на поне половината от цената на емисионните разрешителни. Трябва да направим всичко възможно да работят нашите ТЕЦ-ове докато стане готова АЕЦ „Белене“, заяви социалистът. Той попита при положение, че половината от електричеството у нас се произвежда от ТЕЦ-ове какво ще стане, ако се изпълни решението на правителството на Борисов те да бъдат затворени 2025 г. По думите му така ще станем не само енергийно зависими, но и българската икономика ще се срине.

Проф. Гечев заяви, че БСП предлага на домакинствата с ниски доходи първите 200 kWh да бъдат поети от държавата, както и  намаляване за половин година на ДДС за енергоносителите от 20 на 9%, така и на храните от малката потребителска кошница. Той подчерта, че ако се наложи срокът може бъде удължен. По думите му това ще струва на бюджета по-малко от 1,5 млрд. лв. Социалистът обясни, че в същото време поради увеличения оборот и достъп на повече български семейства до тези храни и електричество, това ще бъде в известна степен компенсирано. „Това правят всички европейски страни. Когато бюджетните разходи са разумни и отговарят на възможностите на държавата да поеме допълнителна тежест, те не се колебаят да облекчават своите домакинства и бизнес“, коментира той.

Професорът подчерта, че БСП поддържа своята идея за прогресивно подоходно облагане. "Заложили сме като мярка семейно подоходно облагане за семействата с деца. България е в демографска криза, затова за всяко дете да се намалява данъчната основа с 550 лв. на работещ родител. Предлагаме за семействата, в които поне единият родител е работил 24 месеца да получат 6 500 лв. за второ и трето дете, а за майките, които учат висше образование още 6 500 лв. Предлагаме стимул за младите работещи семейства да имат второ и трето дете, за учащите майки и данъчно облекчение за семействата с деца. Младежите до 26-годишна възраст да бъдат освободени от данък за труд"., заключи проф. Румен Гечев.