Тодор Байчев, БСП: Сериозен проблем в сферата на правосъдието е корупцията по високите етажи на властта

Окт 23, 2021 Новини Избори 0 1043

23.10.2021г.

 

„Сериозен проблем в сферата на правосъдието е корупцията по високите етажи на властта. Или няма такава корупция в България и за това няма осъден, или системата не работи“. Това заяви в ефира на „Дарик радио“ кандидатът за народен представител от листата на „БСП за България“ в Бургас Тодор Байчев. Той подчерта, че статистиката показва, че до момента има осъден само един зам.-министър. Социалистът заяви, че това прави силно впечатление на хората.

На въпрос дали начинът за справяне с корупцията е единен европейски стандарт, Байчев отговори: „Това е единият от начините. Така ще стане ясно кой какво имущество, какви сметки и какви авоари има в страните членки от ЕС“. По думите му ситуацията е различна за страните извън ЕС. Той подчерта, че много хора са се оказали с авоари и имущества в Гърция, Испания или други страни в Европа. Според него в това няма лошо освен ако тези хора не са си декларирали доходите и не са си платили данъците. „Беше лош сигнал и примерът, който беше даден с Лозан Панов като председател на ВКС. Какъв пример даваш от този пост на гражданите да спазват законите, ако ти самият не го спазваш, при положение че получаваш и високи доходи за тази позиция“, коментира социалистът.

Помолен да коментира и обвързването на средствата, която всяка държава членка на ЕС получава с върховенството на закона, Байчев заяви: „Всяка държава посочва в своите основни документи, че е за върховенството на закона. Друг въпрос е, обаче, как това се изпълнява“. Той обясни, че България иска да се ползва от европейските блага и на практика получаваме повече средства, отколкото внасяме и трябва да изпълняваме някакви задължения.

Тодор Байчев бе категоричен, че трябва да има ревизия на действията в управлението. „Властимащите не трябва с приключването на мандата да се измъкват с „една торба пари“. Трябва всичко да се провери дали е както трябва“, каза той. На въпрос за какъв период назад трябва да се прави това, социалистът отговори, че след като на едно физическо лице може да му се прави данъчна ревизия 10 години назад, защо на едно лице, което е заемало дадена длъжност да не може да му бъде направена за същия период и ако има нарушения да си понесе последствията.

По темата за обществените поръчки Байчев заяви, че на първо място трябва да бъдат премахнати практиките, заложени в самото законодателство. Като пример той даде „ин хаус“ поръчките. „Трябва да бъде въведено електронното управление и електронните търгове“, каза той. На трето място според него трябва да бъдат опростени поръчките и да няма в тях изисквания, които да дават предимство на една определена фирма.

На въпрос за КПКОНПИ Байчев заяви, че тя трябва да функционира, но не и по начина, по който го прави в момента. Той подчерта, че левицата е имала предложения, базирани на европейски практики, но те са били отхвърлени при приемането на закона. Социалистът припомни думите на Волен Сидеров като представител на управляващите, който е мотивирал закона за КПКОНПИ с думите, че трябва да бъде приет, за да не се излагаме пред чужденците. „Ако ще приемаме закони по тази причина и те няма да работят, какво приемаме?“, попита той.

Помолен да коментира дали отделните физически лица трябва да имат право да подават конституционни жалби, Байчев отговори: „Да, но трябва всичко да е добре прецизирано. КС не може да се занимава с жалби от всякакъв характер и от всякакви хора“. Той даде пример с жалбите пред ВАС и ВКС, които трябва да отговарят на определени условия, които може да важат и за КС.

Като начин за справяне с кибератаките той посочи превантивните мерки от страна на специализираните агенции и звена.