Сергей Станишев: Недопустимо е да се делят хората в страната на категории

Най-малкото, което заслужава възрастното поколение на България, е уважение и отношение, освен решаване на проблемите им   Начинът на мислене на Бойко Борисов е и глупав, и опасен

Най-малкото, което заслужава възрастното поколение на България, е уважение и отношение, освен решаване на проблемите им

 

Начинът на мислене на Бойко Борисов е и глупав, и опасен. Това заяви председателят на БСП и премиер Сергей Станишев по време на посещението си в Перник по подов изказването на Бойко Борисв в Чикаго. По думите на Станишев думите на неформалния лидер на ГЕРБ са притеснителни, защото той претендира да е национален лидер. На господин Борисов вечно някой му е виновен и крив, вечно е недоразбран и някой му пречи да си свърши работата - било то за задръстванията в София, било за проблемите с боклука, коментира още премиера. Той добави, че правителството е помагало  и ще продължава да помага за решаването на проблемите на столицата.

Най-големият капитал на България са хората – те са умни и талантливи, само понякога ни липсва единство като нация, коментира Станишев. Премиерът изтъкна, че най-малкото, което заслужава възрастното поколение на България, е уважение и отношение, освен решаване на проблемите им. Горд съм, че това правителство направи най-много за увеличаване на средния размер на пенсиите - от началото на мандата те са повишени с 85%, каза министър-председателят. Според него има още много какво да се свърши и то не засяга само размера на пенсиите. Сред приоритетите той очерта подобряването на условията в домовете за възрастните и за хората с увреждания, подобряване на здравеопазването, за което в бюджета е заложен най-голям ръст до момента от 500 млн. лева. 50 млн. лв. от тях са предвидени за модернизация и ремонт на болници и закупуване на нова апаратура. Като добър пример в това отношение министър-председателят посочи посетената от него Специализирана болница за активно лечение на белодробни болести в Перник, която предлага много по-добри условия, благодарение на отпуснатите от правителството средства за ремонта й. Общата стойност на целевите средства ще достигне 1.3 млн. лева.

Пред медиите в Перник премиерът Сергей Станишев още веднъж подчерта, че за всяко поколение в страната има много проблеми, но сега най- важното е, във взаимодействие с бизнеса и синдикатите, да се борим за всяко работно място в условията на икономическа криза. Диалогът с всички социални групи ще продължи, за да бъдат решавани възникващите проблеми в рамките на възможностите на държавата, увери той.