Проф. Гечев от АЕЦ "Белене": Завършването на централата е абсолютна необходимост за енергийната и националната сигурност на страната ни

Окт 21, 2021 ПЛЕВЕН Новини Избори 0 1688

БСП за България организира протест в подкрепа на атомната електроцентрала

"Завършването на АЕЦ „Белене“ е абсолютна необходимост за енергийната и националната сигурност на страната ни". Това заяви водачът на листата на левицата в Плевен проф. Румен Гечев по време на протеста в подкрепа на атомната електроцентрала, организиран от левицата.

По думите му задълбочаващата се енергийна криза е световен, европейски и, естествено, български проблем. "Наред с външните фактори у нас кризата се развива и поради натрупаните проблеми в енергийния ни сектор", обясни той. Социалистът даде пример с Българския енергиен холдинг и Националната електрическа компания, които с години трупат милиардни загуби. Той обясни, че загубите на държавната ТЕЦ „Марица-Изток-2“ са в стотици милиони; дълговете на софийската "Топлофикация" са над десет пъти по-големи от активите, а "Булгаргаз" не може да си събере вземанията и няма пари да продължи покупките на природен газ. "

Проф. Гечев обясни, че нашата енергетика е във финансова кома и без незабавен старт на технологични, институционални и финансови реформи става неспасяема. 

"Въпросът е защо трябваше да стигнем до сегашната ескалация на цените на тока, за да се сетим, че двата складирани в Белене реактора можеха да ни осигуряват евтин ток и приходи от износ на електричество в стотици милиони евро", попита той. Социалистът припомни, че БСП последователно и аргументирано от години е подкрепяла довършването на проекта, в който ние сме вложили вече почти 3 млрд. лв. По думите му, въпреки положителните резултати от Референдума за АЕЦ “Белене“ от 2013 г., организиран от БСП, три правителства на Борисов са слугували на чужди геополитически интереси. "За да ги оставят на власт техните господари, те погребаха българския интерес в Белене", подчерта Гечев. Той допълни, че в същото време в целия свят сме свидетели на ренесанс на ядрената енергетика и след като бе ясно отдавна, че в крайна сметка тя ще стане и част от „Зелената сделка“ на ЕС.

Социалистът бе категоричен, че завършването на проекта „Белене“ ще има огромен инвестиционен и икономически ефект не само в Плевенска област, но в цялата страна. "Нещо повече, той би имал съществен принос за постигането на енергиен баланс на Балканите", каза още той. По думите му бъдещото коалиционно правителство трябва да започне интензивна подготовка за бързото възстановяване на строително-монтажните работи на обекта.Според него  всяко по-нататъшно забавяне може да се окаже фатално, имайки предвид че довършването на обекта и пуска на централата ще отнеме около осем години. Социалистът коментира, че чрез публично-частно партньорство няма да е проблем да се осигурят необходимите финансови средства, още повече че навсякъде по света ядрените централи са печеливши. "Домакинствата и българският бизнес имат нужда от сигурна, евтина и чиста електроенергия", заключи проф. Румен Гечев.

В протеста взеха участие и кандидатите за народни представители от листата на левицата в Плевен - Стефан Бурджев, доц. Георги Кючуков, Илиян Йончев, Ева Маринова, Румен Петков, бившият кмет на Ловеч Минчо Казанджиев.