Сергей Станишев: Лидерите на партиите от ПЕС, които са управляващи, да споделят опита си за провеждане на ефективни политики за преодоляване на икономическата криза

Фев 04, 2011 Новини БСП 0 1278

  Лидерът на БСП подготвя малтийските лейбъристи за управлението на страната им       Партиите- членки на ПЕС, които управляват страните си, да споделят на европейско ниво опита си и практични идеи как да се изгради социална Европа, особено в условия на икономическа криза

 

Лидерът на БСП подготвя малтийските лейбъристи за управлението на страната им  

 

 

Партиите- членки на ПЕС, които управляват страните си, да споделят на европейско ниво опита си и практични идеи как да се изгради социална Европа, особено в условия на икономическа криза. Това предложи председателят на НС на БСП Сергей Станишев по време на срещата си с председателя на Лейбъристката партия на Малта Джоузеф Мускат. Лидерът на БСП е на двудневно посещение в Малта. Той е специален гост на годишната конференция на Лейбъристката партия, която се готви да спечели предстоящите парламентарни избори след две години. Социологическите проучвания в страната дават на лейбъристите преднина пред опонентите им от Националистическата партия, след дълъг период в опозиция.  Лейбъристката партия покани Сергей Станишев на своя форум, защото е впечатлена от опита му като премиер, успял да финализира присъединяването на България в ЕС. Малтийските лейбъристи оценяват високо и икономическите, и социалните резултати, постигнати от управлението на правителството на Сергей Станишев.

По време на срещите му с лидера Джоузеф Мускат и ръководството на Лейбъристката партия, председателят на БСП изтъкна предприетите антикризисни мерки от неговото управление, които не позволиха кризата да засегне социалната сфера. Той сподели опита си в бързата подготовка за адаптиране на институциите и законодателството към европейските изисквания. Призна, че заради кратките срокове администрацията не е била напълно готова за усвояването на еврофондовете. Според Станишев сегашното управление на ГЕРБ не изгради успешните механизми за усвояване на еврофондовете и затова БСП готви управленски проект с ефективни политики за справяне с проблема.

Необходима е нова енергия, за да могат партиите от ПЕС да обяснят на гражданите визията си за една социална и справедлива Европа, каза Сергей Станишев пред малтийските лейбъристи. Затова според него е необходимо да се задълбочи сътрудничеството между европейските социалисти и социалдемократи. Лидерът на БСП покани председателя и ръководството на Лейбъристката партия на Малта на посещение в България. Целта е на политическо и експертно ниво да се обменят работещи идеи в социалната и икономическата сфера, както и по отношение на местните власти.

      Тази вечер Сергей Станишев ще има изказване пред годишната конференция на Лейбъристката партия на Малта.