Георги Първанов: Младите в политиката са моя лична кауза

За да разбереш същността на събитията от 4 февруари 1997 г трябва да си дозрял за държавността

За да разбереш същността на събитията от 4 февруари 1997 г трябва да си дозрял за държавността. Това каза президентът Георги Първанов на среща с млади хора в Плевен. Тя бе организирана по инициатива на Младежкото обединение в БСП – Плевен по повод годишнината от отказа на  БСП от полагащия й се по конституция  мандат за управление. Първанов бе категоричен, че в първите редици при разбиването на Парламента са пуснати представители на силови групировки и това може да се види на заснетите репортажи. После тези структури трябваше да бъдат „компенсирани”. Именно затова настоявам да се отворят икономическите досиета, подчерта още той.

Не съм убеден, че сегашните управници са способни на стъпка, идентична с тази от 4 февруари 1997 г, защото те имат различно отношение към властта – те консумират власт, но не управляват, заяви Георги Първанов. Той не скри разочарованието си и от нестихващите конфронтации в страната. В скандалите не може да се оцени кой колко струва, категоричен бе президентът. Политическото говорене е началото на демокрацията, но то няма нищо общо с тези безкрайни лични разпри, за които аз лично съжалявам, сподели Първанов.

Президентът определи младите в политиката като своя лична кауза. Той подчерта, че позициите, които публикува, са писани в съавторство с млади експерти. Първанов обяви, че вече е в ход създаването на академия за подготовка на млади лидери във всички сфери на обществения и политически живот. Желанието ми е да формираме управленци сред младите хора, подчерта той. Смисълът на лидерството е да можеш да прецениш кой в коя сфера е силен, допълни президентът. Той обаче бе категоричен, че след края на мандата си не би се върнал в оперативно ръководство в политиката. Не искам да ставам лидер, но няма да абдикирам и мога да помагам в една много по-широка общност от левицата, категоричен бе Георги Първанов. Той още веднъж подчерта, че АБВ е замислено и създадено за да приобщи умовете и таланта на можещите хора на България, които не желаят да се обвързват с политически сили. Според Първанов партиите развращават избирателя – било чрез силовите методи на властта, било чрез финансови лостове. Затова имам разработена специална програма за реформа на политическия модел, информира президентът.