Иван Ченчев, БСП: Вървим абсолютно последователно по нашите цели, защото те са целите и на България

Окт 15, 2021 Новини Избори 0 1781

Освен Плана за първите 100 дни от управлението, работим и за Бюджет 2022 г.

„Имаме чувството за дежавю, знаете тази година какво се случи. При условията, пред които сме поставени, кампанията би трябвало да бъде коректна. Надяваме се да бъдат избегнати компроматите и черния ПР. Ние ще се стремим да достигнем до максимален брой избиратели, за да можем да гарантираме един добър резултат.“ Това заяви Иван Ченчев, водач на листата на БСП в София - област, на старта на предизборната кампания в ефира на радио “Фокус“. По думите му заради ковид пандемията кампанията ще се проведе при силно ограничени условия, но левицата познава своите членове и симпатизанти, и ще намери начин да стигне до тях.

Във връзка със срещите, които БСП провежда с браншови организации, синдикати и работодателски организации, социалистът коментира: „На тези срещи поставяме акцент върху инфлацията, върху токовите цени, помощта, която държавата трябва да окаже на икономиката и семействата. Това е целенасочено, винаги е било нашият подход“, обясни той като допълни, че голяма част от препоръките, които получават на тези срещи, са залегнали в програмата на левицата.

Ченчев обясни, че от БСП събират опит и от това, което се прави в други европейски държави и посочи: „Първата стъпка е да се намали ДДС на енергоносителите, това се направи в Испания, което доведе до намаляване с 30% на крайната цена. Предлагаме също и на храните от малката потребителска кошница да бъде намалено ДДС на 9%. На трето място стоят печалбите, които са натрупани в момента от производителите и търговците на енергия - да се съберат в един специален „енергиен“ фонд, така че да се ползват за подпомагане на бизнеса и домакинствата.“ Друга мярка за домакинствата, която левицата предлага и каквато е приложена в Гърция, е да се гарантират 200 киловатчаса електроенергия от държавата. Социалистът допълни, че БСП винаги е настоявала за защита на българското производство, особено в хранителния бранш.

Според Иван Ченчев българските граждани оценяват действията на левицата и поясни: „Ние бяхме най-диалогични, бяхме гласа на разума особено в 45-тия и 46-тия парламент.“ Той изрази притеснение, че ще има твърде малко време, в което ще трябва да се приеме Бюджет 2022 г., затова от БСП, освен Плана за първите 100 дни, работят и в тази посока. В тази връзка социалистът призова останалите партии да бъдат диалогични, конструктивни и подготвени по тези въпроси, за да не се губи време.

От заявките на останалите партии Иван Ченчев посочи, че вижда разбиране на кризисната ситуация и ще се започне конструктивен дебат, който да доведе до съставянето на редовен кабинет. „Вече обявихме, че ние няма да подписваме предварителни коалиционни споразумения. Първо ще чуем програмите на колегите, за да може да се състави кабинет, който да изведе страната от кризата. Такъв без БСП не може да се случи, защото имаме разумните решения“, обясни той.

Относно опасенията за ниска избирателна активност социалистът заяви, че тук е мястото на партиите да си свършат работата и да убедят хората, че е важно да излязат да гласуват. По думите му работа на левицата ще е да достигне до тези, които имат притеснения при гласуването с машина, ще има и обучителни кампании.

Като водач на листата на БСП за София-област Иван Ченчев отбеляза: „На първо място за мен ще бъдат интересите и казусите на всички български граждани. Проблеми има твърде много, но лека-полека там, където успяваме да бъдат решени, нещата се получават. Още повече сега има надежда, има едно разумно управление, което да започне да отстранява тези проблеми“, коментира той.

На финала социалистът призова избирателите да заложат на разумните решения, на стабилността и диалога. „Вървим абсолютно последователно по нашите цели, защото те са целите и на България. БСП стои най-монолитно и ще продължава да се развива“, заключи Иван Ченчев.