Кристиан Вигенин: В момента само БСП се опитва да поставя реалните проблеми на хората и да предлага решения

Окт 13, 2021 Новини БСП в медиите 0 830

Голямото ляво обединение не само остава, но ще бъде допълнено с още няколко формации

„В момента само БСП се опитва да поставя реалните проблеми на хората, да ги чува и да предлага решения. Като че ли всички са се вторачили в кампанията като упражнение извън реалния живот, а всъщност смисълът на кампанията е да предложим работещи решения за развитието на страната. И когато имаме такива сериозни проблеми, които засягат вече цели сектори, за мен е необяснимо мълчанието и на партии, и на правителството на моменти за това, че не успяват да предложи адекватни решения.“  Това заяви председателят на Предизборния щаб на БСП и водач на листата в Пловдив и Ямбол Кристиан Вигенин в ефира на NovaNews.

Той определи вчерашната среща на левицата с представители на 4-те национално представени работодателски организации като много полезна и обясни: „Чухме мнението на нашите партньори по отношение на програмата ни за първите 100 дни от управлението. В нея са заложени мерки, свързани с най-належащите проблеми, които трябва да бъдат решени. Един от ключовите е ситуацията с цените на електроенергията“, коментира Вигенин като допълни, че мерки трябва да бъдат взети още сега.

В предаването “Денят на живо“ той посочи част от конкретните предложения на левицата: „Една от възможностите е да има пряка подкрепа на бизнеса, който е най-силно засегнат от ситуацията с електроенергията – създаването на специален фонд, който да събира свръхпечалбите на фирмите, които на гърба на българските предприятия в момента трупат свръхпечалба. От този фонд ще бъдат подпомагани потърпевшите“, обясни Кристиан Вигенин.

На въпроса възможно ли е да бъдат приложени тези мерки без парламент, Вигенин отговори: „Към момента не виждаме достатъчно сериозно отношение, Министерство на енергетиката трябва малко по-сериозно да се заеме с този въпрос. Би трябвало поне частично да има възможност, ще трябват и промени в законите, за да има по-устойчиво решение по този въпрос, но се налагат такива спешни мерки“, каза още той.

Друга мярка, която БСП е обсъдила по време на срещата си с КТ “Подкрепа“, е намаляване на ДДС за основни стоки като месо, хляб, което да подпомогне хората с най-ниски доходи. Вигенин обясни, че една от обсъжданите възможности за ставка е 9%, а минималната, която може да се позволи, е 5%. „Това до голяма степен е въпрос на оцеляване за българските граждани, защото въпреки добавката от 120 лв. за трите месеца и предложението пенсиите да бъдат преизчислени от 2022 г., това няма да бъде достатъчно. Инфлацията вече изяжда тези допълнителни средства“, коментира социалистът. Той допълни, че друг много важен въпрос е  бюджетът за 2022 г., който левицата вече подготвя.

По думите на Вигенин в момента БСП е фокусирана върху постигането на добри резултати на предстоящите избори. „Голямото ляво обединение не само остава, но ще бъде допълнено с още няколко формации в следващите дни“, заяви той.

На въпрос дали биха били коалиционни партньори с „Продължаваме промяната“ социалистът отговори, че все още е много рано, но припомни, че левицата е показала, че е отворена към всички още по време на 46-я парламент „Малко е рано да говорим за това, ние сме отворени към всички, но трябва да е ясно - това е възможно да се случва при ясна програма, трябва да видим и лицата, техните ясни заявки. Рано е за категорична оценка. Има неща, които са меко казани смущаващи, около тази формация“, обясни той.

„Отношението на Кирил Петков към Конституцията, включително и в последните дни за мен е проблематично. Идваш със заявката, че цел номер едно е върховенството на закона и борба с корупцията, а всъщност се отнасяш към Конституцията като към нещо гъвкаво, което може да бъде заобикаляно и тълкувано, както си поискаш.“ Така коментира казуса с гражданството на Кирил Петков Кристиан Вигенин и добави: „Тези дни той дори дава препоръки на Конституционния съд как да реши неговия казус. Мисля, че това е недопустимо за политик с амбиции, каквито са неговите - даже да бъде министър-председател. Струва ми се, че всичко това и някои други неща, разбира се, ще доведат до това, че тази негова аура, около тяхната формация, ще започне да угасва. В деня на изборите те няма да бъдат сред върха на класациите, както им се иска сега.“

Като водач на листата на БСП в Пловдив и Ямбол Кристиан Вигенин заяви: „Независимо че намерението ми е да вляза в следващия парламент като народен представител от Ямбол, аз ценя гласовете, които ще бъдат дадени за мен в Пловдив и ще се боря за интересите на хората там“, категоричен бе той.

На финала Кристиан Вигенин заяви, че левицата е в добри отношения с екипа на Румен Радев, както и със самия президент: „Работим съвместно за предстоящите избори. Той е подкрепен и от други формации, но БСП е партията, която го издигна и благодарение на която той получи първия мандат. Ние няма да допуснем той да пропусне шанса да има втори мандат, защото се доказа като човек, който заслужава да бъде начело на държавата.“